J&T by mohla rozšířit záběr na trhu koupí Euromedie

pátek, 07. února 2014, 15:44 Tisk MediaGuru

Probíhají jednání o prodeji společnosti Euromedia Group, která patří Bertelsmannu.

Německá mediální společnost Bertlesmann jedná podle informací slovenského magazínu Trend o prodeji své společnosti Euromedia Group, která operuje na knižním trhu. Patří pod ní mj. Knižní klub, Odeon či Ikar.

Novým vlastníkem Euromedie by se podle Trendu mohla stát skupina J&T. Naznačují to i informace MediaGuru.cz, podle nichž je J&T jedním z hlavních adeptů na získání podílu v knižním nakladatelství. O prodeji se na českém trhu spekuluje už od loňského podzimu.

Podle slovenského časopisu je dohoda o prodeji na spadnutí. Firma je však v oficiálním prohlášení opatrná.„Momentálně probíhají jendání mezi majitelem a zájemcem,“ cituje Trend PR manažerku Ikaru Márii Leškovou. „Nekomentujeme žádné spekulace,“ reagoval komunikační manažer Bertelsmannu Matthias Wulff.

Euromedia Group, dceřiná společnost Bertelsmann SE & Co. KGaA, patří mezi nejsilnější a největší firmy podnikající v rámci knižního trhu v Česku. Vlastní nakladatelské značky Knižní klub (od r. 1992), Odeon (od r. 1999), Ikar, (od r. 2000) a Universum (od r. 2000). V Česku zahájil Bertelsmann svou obchodní činnost na jaře roku 1991. O rok později začal pod názvem Knižní klub provozovat čtenářský klub, který má v současnosti více než 210 000 členů.

J&T tak případnou domluvou s Bertlesmannem může rozšířit svůj záběr na mediálním trhu. Spolumajitel J&T Patrik Tkáč se stal loni v prosinci jedním ze dvou nových vlastníků mediální společnosti Ringier Axel Springer CZ. J&T je navázaná na skupinu JOJ Media House, která na Slovensku vlastní TV JOJ a v Česku společnost BigBoard Praha, lídra na trhu outdoorové reklamy.

-mav-