SPIR: Online reklama loni překročila 13 miliard korun

středa, 05. března 2014, 10:51 Internet & Mobil MediaGuru

Tuzemské profesní sdružení odhaduje, že online reklama si i letos udrží dvouciferný nárůst.

Internetová reklama zaznamenala v roce 2013 stejně jako v předchozích letech dvouciferný nárůst. Podle odhadu SPIR dosáhly loni inzertní výdaje do různých forem online reklamy 13,3 mld. Kč. To je meziroční nárůst o 2,2 mld. Kč (19 %). „V letošním roce se očekává další 15% růst,“ odhaduje SPIR.

Největší objem investic opět připadá na bannerovou (6,8 mld. Kč) celoplošnou inzerci, dále na reklamu ve vyhledávání (2,9 mld. Kč), obsahových sítích (1,4 mld. Kč), katalozích a řádkové inzerci (1,2 mld. Kč). Dále roste videoreklama (689 mil. Kč) a rapidně se zvyšuje prodej reklamy v systémech automatizovaného nákupu RTB (45 mil. Kč).

Nejrychleji roste prodej přes aukční systém RTB (real-time-bidding) – meziroční nárůst 500 procent a videoreklama (+33 %).

V celkových reklamních výdajích připadá na online reklamu 19% podíl rozpočtů v Česku, odhaduje sdružení.

„Pokud bychom měli určit nějaký trend, pak kromě obecného růstu obratu v ceníkových cenách lze jistě hovořit o prohlubující se pestrosti obchodních modelů a formátů inzertních ploch a s tím spojené diverzifikaci investic," komentuje výsledky průzkumu Ján Simkanič, předseda výkonné rady SPIR.

Údaje pocházejí z každoročního průzkumu inzertního výkonu internetu, který pro SPIR provedla v lednu a únoru agentura ppm factum research.

Odhad vývoje investic do online reklamy v Česku

Zdroj: SPIR, ppm factum

-mav-