Euro: Čeští miliardáři chystají vlastní televizi

neděle, 18. května 2014, 10:02 TV MediaGuru

Čeští miliardáři po neúspěšném jednání o koupi Novy nebo Primy chtějí vyvážit vliv Andreje Babiše.

Čeští miliardáři chtějí vyvážit vliv Andreje Babiše, Novu ani Primu se jim koupit nepodařilo, postaví si proto vlastní televizi na zelené louce, informuje ve svém vydání, které vyjde v pondělí 19. května týdeník Euro.

Projekt má podle týdeníku vyjít v první fázi na cca 2 mld. Kč a další 2 mld. Kč mají být ročně směřovány do výroby televizního programu. Nová televize by měla vyvážit vliv současného ministra financí Andreje Babiše a nejbohatší lidé Česka ji podle Eura chápou čistě jako defenzivní investici.

Euro označuje kolující spekulace na mediálním trhu o případném zájmu skupiny PPF o TV Nova za mylné a uvádí, že Nova na prodej není a v blízké budoucnosti nebude. Podle týdeníku s nápadem na koupi nejsledovanější české televizní stanice přišli uhlobaroni Jan Dienstl a Pavel Tykač. Petr Kellner a jeho PPF v jednáních údajně nefigurují a ani nefigurovali, píše týdeník.

Dienstl s Tykačem jednali v zastoupení prostředníků s Time Warner, která společnost CME (vlastník TV Nova) majoritně ovládá, zhruba tři měsíce, ale jednání měla zkrachovat na ceně. Time Warner byl ochoten jednat pouze o prodeji celé skupiny CME, požadoval zhruba 1,5 miliardy dolarů.

Dienstl a Tykač projevili zájem i o FTV Prima, kterou společně vlastní český podnikatel Ivan Zach a švédská společnost MTG. „Zach na rozdíl od Švédů podle informací týdeníku Euro o prodeji neuvažuje,“ uvádí týdeník s tím, že Švédové podle neoficiálních informací požadovali za svůj podíl až 4,5 mld. Kč, což se českým miliardářům nejevilo jako reálné.

Postavit si zcela novou vlastní televizi je podle Eura pro miliardáře poslední možností. Ambicí nového televizního projektu by bylo získání až pětinového podílu na trhu, především díky estrádám a českým seriálům. Vybrán je už údajně manažer se zkušenostmi z vedení televize, který by měl projekt zpracovat. „V podstatě jediné, co ke vzniku nové televizní stanice chybí, je definitivní souhlas miliardářů. Ten zatím podle informací týdeníku Euro nepadl, ale mělo by se tak stát během následujících šesti měsíců,“ uzavírá Euro.

Celý text vychází v týdeníku Euro, pondělí 19. května 2014

-mav-