Nova ve čtvrtletí zrychlila růst reklamních tržeb

středa, 30. července 2014, 12:11 TV MediaGuru

Druhé čtvrtletí přineslo televizní skupině Nova rychlejší růst na reklamním trhu než první kvartál.

Tržby skupiny Nova z prodeje televizní reklamy rostly ve druhém čtvrtletí rychleji než v předcházejícím prvním kvartále. Ukazují to výsledky majitele skupiny, společnosti CME. Ve druhém čtvrtletí se tržby firmy na českém trhu meziročně navýšily o 39 %, v prvním čtvrtletí představoval růst 22 %. CME zveřejnila výsledky za druhé čtvrtletí a první letošní pololetí ve středu ráno.

Znamená to, že Nova si ve druhém inzertně silnějším čtvrtletí meziročně polepšila o cca 332 mil. Kč. Nárůst tržeb v prvním čtvrtletí představoval ve srovnání s prvním loňským čtvrtletím 139 mil. Kč. Celkově se tak výnosy Novy z prodeje reklamního prostoru v prvním pololetí meziročně zvýšily o cca 470 mil. Kč.

Skupina Nova se tak zvedá poté, co v loňském roce musela kvůli nové obchodní politice čelit bojkotu velkých televizních zadavatelů a mediálních agentur.

Vývoj výnosů CME v Česku 1Q/ a 2Q/2014 vs. 1Q a 2Q/2013, mil. Kč

Nova reklama_vynosy

Akcie společnosti CME rostou na pražské burze po oznámení výsledků a otevření obchodování o 6 %, v průběhu středečního odpoledne se růst zvýšil na 10 %.

Oznámené výsledky společnosti CME za druhé čtvrtletí 2014 překonaly očekávání trhu. „Překvapil silný zisk EBITDA 42,6 mil. USD s marží 20,8 %. Ten je znatelně nad odhadem trhu. Z hlediska struktury byla jednoznačným tahounem výsledků Česká republika, kde tržby meziročně vzrostly o 39 % na 59,3 mil. USD a kde EBITDA marže činila 35 %. Solidně z hlediska růstu tržeb i zisku si vedlo i Rumunsko a Slovensko," hodnotí výsledky analytik J&T Pavel Ryska.

Přesto ale v komentáři upozorňuje na nižší provozní zisk. „Rovněž finanční výsledek a čistý zisk zaostaly za odhady, kde se promítly vyšší úrokové náklady (kvůli refinancování firma krátce platila současně úroky ze starého i nového dluhu) a ztráta z nepokračujících aktivit (Bontonfilm). Čistá ztráta -52,5 mil. USD tak byla podstatně hlubší než očekávání trhu (-6,6 mil.) i naše očekávání (-23,5 mil. USD),“ uvádí.

Zveřejněné výsledky hodnotí pozitivně díky silnému zlepšení na provozní úrovni. Horší výsledky na finanční úrovni a u nepokračujících operací mají podle jeho názoru jednorázovou povahu a neměly by se opakovat.

-mav-