Pivní značky chtějí vytvořit svátek piva

DCP
Den českého piva připadá na 27. září. Podpoří ho pivní speciály, menu i aktivace v hospodách.

Letos již podruhé se bude v sobotu 27. září konat Den českého piva. Ne náhodou se bude slavit v předvečer svátku sv. Václava, jenž drží nad českým pivem patronát. Za iniciativou stojí Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS), který chce tímto způsobem ve spolupráci s pivovary a provozovateli hospod a restaurací vybudovat dlouhodobou tradici celonárodního svátku všech milovníků piva. Jeho cílem je podpořit konzumaci českého piva, která rok od roku klesá, a nalákat lidi zpět do hospod.

Letošního ročníku se aktivně zúčastní pětkrát více restauračních zařízení než v loňském roce. Zatímco loni probíhal svátek v 800 provozovnách, letos jich je již na čtyři tisíce. Svátek podporuje ČSPS zejména prostřednictvím PR, celorepublikové billboardové kampaně, komunikací na internetu a také formou POS materiálů v gastronomických zařízeních. Tváří akce je šéfkuchař Titus Eliáš, který je autorem svátečních pivních receptů, a moderátor Libor Bouček.

Cestou pivních speciálů

Značnou podporu Dni českého piva poskytují také samotné pivovary, které u této příležitosti připravují pivní speciály, pivní menu či aktivaci v hospodách za pomoci svých sládků.

Staropramen například připravil nefiltrovaný a nepasterizovaný Výroční Granát. Plzeňský Prazdroj uvařil mimořádnou várku ležáku Gambrinus z čerstvého chmele, pivovar Zubr ležák Zubr Extra hořký a pivovar Velké Březno Břežňák Jantarový. Svijany nabídnou ochutnávku narozeninového speciálu, které označují jako „nejtradičněji uvařené české pivo“. Rakovnický Bakalář pro změnu vsadil na pivní menu či benefity ve formě malého piva k hlavnímu jídlu či druhého piva zdarma.

Breznak

POS materiály piva Břežňák ke Dni českého piva

Kromě pivních speciálů podporují značky Den českého piva také prostřednictvím PR, na internetu a sociálních sítích. Například Plzeňský Prazdroj využije svátek k představení své klíčové suroviny – českého žateckého chmelu. „Proto jsme již od jara natáčeli na Žatecku práce na chmelnici, růst chmele, chmelobraní a následně také výrobu mimořádné várky,“ popisuje tisková mluvčí společnosti Kateřina Krásová. Video o vzniku letošní mimořádné várce bude k vidění na webových stránkách gambrinus.cz/prvnichmel.

Gambrinus

První chmel značky Gambrinus

Další formou podpory je aktivace v samotných provozovnách. Staropramen spustil již začátkem září spotřebitelskou soutěž, v níž návštěvníci hospod sbírají pivní samolepky, hraje se o 30 piv zdarma nebo půllitr z limitované svatováclavské edice. V samotný den svátku navštíví jeho sládci sedm vybraných hospod, kde zmíněný Výroční Granát narazí a představí lidem.

Staropramen

Vizuál ke Dni českého piva značky Staropramen s půllitrem z limitované edice

Sládky do vybraných hospod v Ústí nad Labem, Praze a Brně pošle také společnost Heineken se svatováclavským pivem Břežňák, zatímco Svijany vsadí na promo tým v podobě dívek z jejich aktuálního kalendáře. Pivovar Zubr se vydá také mimo hospody a na 27. září bude přítomen na Svatováclavských slavnostech na výstavišti v Kroměříži.

Vizuál ke Dni českého piva značky Zubr

Vizuál ke Dni českého piva značky Zubr

Nová tradice na obzoru

Vytvoření nové tradice svátku českého piva pivní značky vítají. „Celý projekt je zatím v plenkách, uvidíme, jak se jeho obliba rozroste. Českým pivařům doteď chyběl svátek, kterým by mohli oslavit poctivé pivo, takže by bylo určitě milé, kdyby se Den českého piva rozrostl v tradici,“ říká ředitel pivovaru Svijany Roman Havlík.

Pravděpodobnost, že se tradici podaří vytvořit, vidí značky vesměs optimisticky, vycházejí přitom z rostoucího zájmu jednotlivých provozoven. „Z reakcí veřejnosti je patrné, že je tento svátek velmi kladně přijímán a hodnocen,“ komentuje Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr, a dodává: „Věříme, že se stane tradičním a oblíbeným svátkem všech, kdo mají pivo, tento tradiční český nápoj, v oblibě.“

-kch-

Zařazeno v rubrice: Marketing

DISKUSE

Registrační formulář

Zpravodajský přehled Guru Weekly bude zasílán na uvedenou emailovou adresu každý týden. Zaškrtnutím souhlasím s jeho zasíláním.