Němeček uspěl na Praze 8, do voleb zasáhli i další

neděle, 12. října 2014, 08:46 Tisk MediaGuru

Komunálních voleb se zúčastnilo několik kandidátů, kteří jsou nebo byli spojeni s mediálním trhem.

Na Praze 8 se do zastupitelstva dostal bývalý redaktor Lidových novin Tomáš Němeček, který kandidoval za koalici Osmička sobě, KDU-ČSL a osobnosti Prahy 8. Němeček byl prvním z novinářů skupiny Mafra, kteří oznámili odchod z deníku poté, co se majitelem vydavatelství stal Andrej Babiš. Němeček je v současnosti právníkem Psychiatrické léčebny v Bohnicích.

Kandidoval také vedoucí Katedry nových médií FF UK Josef Šlerka, a to za Stranu zelených na Praze 8. Zelení v osmém pražském obvodě uspěli, získali čtyři mandáty, Josef Šlerka byl však číslem devět na kandidátce a v zastupitelstvu zasedat nebude.

Na Praze 6 získal mandát jako lídr kandidátky Starostové a nezávislí Jan Lacina, bývalý redaktor Reflexu, Lidových novin, TV Nova a spoluproducent pořadu Krásný ztráty.

Jan Lacina
Jan Lacina

Naopak na Praze 6 uteklo zastupitelství České pirátské straně, jejíž kandidátku vedl Viktor Mahrik, specialista internetových výzkumů společnosti Mediaresearch.

Za Prahu 1 v zastupitelstvu usedne internetový manažer Jan Václav Čep, který kandidoval za sdružení LES, Nezávislí, Piráti.

V prvním pražském obvodě kandidoval i bývalý generální ředitel tehdejšího vydavatelství Ringier ČR Tomáš Böhm na kandidátce TOP 09. Stávající ředitel Národní knihovny se ale v zastupitelstvu neobjeví.

Zastupitelem v Praze-Řeporyjích se stal Pavel Novotný, šéfredaktor bulvárního webu Extra.cz. Zvolen byl za ODS.

Pavel Novotny_ODS

Zajímavý souboj se odehrál na Praze-východ v Říčanech. Stávající vládní sdružení SNK – Klidné město, vedené moderátorem ČT Vladimírem Kořenem, obhájilo své mandáty. Kořen se tak znovu dostal do zastupitelstva v Říčanech. Situaci se mu snažilo znepříjemnit hnutí PRO Říčany, na jehož kandidátce se objevil ředitel divize Euro E15 vydavatelství Mladá fronta Tomáš Skřivánek. PRO Říčany získalo dva mandáty, Skřivánek ale kandidoval ze čtvrté pozice, což nestačilo.

Tomáš Skřivánek
Tomáš Skřivánek

V Horních Počernicích jsme na kandidátce objevili předsedu představenstva společnosti Newton Technologies Petra Heriana, který kandidoval za sdružení Šance pro Počernice a bude zasedat v zastupitelstvu.

V Brně zaznamenalo úspěch hnutí Žít Brno internetového aktivisty Matěje Hollana. V koalici s Piráty získalo sedm mandátů a Hollan byl zvolen na brněnský magistrát.

V senátních volbách se pokusil uspět bývalý generální ředitel TV Nova a TV Barrandov Vladimír Železný (NEZ/DEM). Ve Znojmě ale do druhého kola nepostoupil, získal jen 9 % hlasů.

Bývalá moderátorka Televizních novin z éry Železného Eva Jurinová prošla v komunálních volbách do zastupitelstva jako vedoucí kandidátky sdružení Změna pro Sadskou, všiml si server Médiář.cz. Jurinová ale propadla v senátních volbách na Praze 1.

-mav-