Televize se postavily proti službě TV4You

úterý, 28. října 2014, 15:46 Internet & Mobil, TV MediaGuru

Členové Asociace televizních organizací považují novou službu za nezákonnou.

Členové Asociace televizních organizací (ATO) jsou přesvědčeni, že nabízení aplikace TV4you bez souhlasu televizních vysílatelů, jejichž programy mají být prostřednictvím aplikace zpřístupňovány veřejnosti, představuje zjevné a závažné porušení jejich práv vyplývajících z autorského a vysílacího zákona. V úterý o tom informovala asociace ATO.

Službu TV4you spustila od poloviny října organizace In4You, se kterou je spojen i bývalý ředitel České televize a TV Óčko Jiří Balvín. Spočívá v tom, že umožňuje sledování televizního vysílání nebo jeho záznamu na chytrých mobilních zařízeních (operační systémy Android a iOS). Služba je poskytována na vybrané kanály obsažené v pozemním vysílání DVB-T.

Televize sdružené v ATO (ČT, Prima, Óčko. Nova a Barrandov nejsou řádnými členy) se ale domnívají, že k takovéto aktivitě je podle zákona potřebný souhlas dotčených televizních vysílatelů. Podle informací ATO její členové doposud neobdrželi žádnou žádost o takovýto souhlas, dodala asociace.

„Porušení zákona ze strany osob, které aplikaci nabízejí, je o to vážnější, že chtějí k nezákonně šířenému vysílání připojovat další reklamu. To by mohlo vést ke zkreslení výsledků peoplemetrového měření, které ATO zajišťuje pro provozovatele televizního vysílání a mediální trh,“ uvedla ve svém stanovisku asociace ATO. Reklamu pro TV4you zajišťuje Atmedia, která je rovněž členem ATO.

TV4you deklaruje, že službu poskytuje na vybrané kanály obsažené v pozemním vysílání, ke kterým má uživatel zakoupena práva například formou koncesionářského poplatku.

-mav-