Tištěné magazíny se zapojují do fotografických eventů

neděle, 19. října 2014, 09:08 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Připravované akce zproblematizují vztah reality a obrazu. Do role tvůrce významu staví veřejnost.

Významem fotografie jako takové se zabývá festival Fotograf organizovaný jménem stejnojmenného magazínu. V rámci festivalu, jehož podtitul zní „Vidět a věřit“, probíhají během října výstavy a přednášky, které novými způsoby problematizují záznam obrazu coby doslovného otisku reality. Hledání významu pomocí fotografického záznamu představil dnes již kultovní film Zvětšenina režiséra Michelangela Antonioniho. Téma, které se pohybuje mezi záznamem reality a vytvořením reality fiktivní, se prolíná a objevuje například v různých aspektech také v pracích a projektech studentů Katedry fotografie a Centra audiovizuálních studií FAMU. K vidění jsou v budově fakulty v Praze na Smetanově nábřeží 2.

Výstava Terezy Zelenkové „Dva a dva je pět“ v Galerii Jelení na Smíchově potom představuje místy melancholické motivy. Fotografka byla již v minulosti za svou tvorbu oceněna londýnskou Saatchi Gallery, kterou založil Charles Saatchi proslavený vybudováním reklamní agentury Saatchi & Saatchi. K příležitosti festivalu vychází speciální 24. číslo časopisu Fotograf.

Playboy v La Fabrice

Praktické aspekty fotografie přiblíží 11. října svým návštěvníkům další festival – Fotosféra. Podstatná část jeho prvního ročníku proběhne v prostoru La Fabrika. Zájemcům nabízí např. účast na workshopech pod vedením Felixe Lupy či Antonína Kratochvíla, jenž podle časopisu American Photo patří mezi 100 nejvýznamnějších světových fotografů. Fotosféra představí některé jeho dosud nepublikované fotografie.

Akce představí také osobnosti komerční fotografické scény a jejich tvorbu. Pořadatelem a zakladatelem festivalu je fotograf Jan Hodač, čestným hostem Ondřej Neff. Vlastní stage bude mít na festivalu Roman Vondrouš – vítěz sportovní kategorie soutěže World Press Photo 2013, ve které uspěl snímky z dostihu Velká pardubická. V rámci doprovodných akcí festivalu budou k vidění také jeho kolegové. Česká mutace magazínu Playboy se bude prezentovat nejenom snímky svého oficiálního fotografa Martina Šebesty, ale také podporou fotomodelingové soutěže Czech Beauty. Vítězky soutěže a autoři jejich prezentací budou mít zajištěny prostor v časopise Foto a exkluzivní editorial v prosincovém vydání Playboye. Značka Canon potom zaštiťuje sekci Fotofresh Canon Award. Ta představí autory nastupující generace, kteří ale už stihli zaujmout neobvyklou atmosférou a osobitým pojetím svých fotografií. Do festivalu se zapojí také prostor DOX, který hostí workshop „Perspektiva“ ve spolupráci s Českou asociací paraplegiků (CZEPA). Jeho cílem je nabídnout focení z nové perspektivy – z pohledu handicapovaného vozíčkáře.

Svět jinýma očima

Účastníci workshopu mohou získat vstupenky s 50% slevou na DOXem pořádanou fotografickou výstavu This Place, jež svým mírným příklonem k reportážní fotografii doplní záběr zmíněných festivalů. Putovní projekt představí Izrael perspektivou 12 světových fotografů, v Praze bude k vidění od 24. října do 2. března. Zúčastnili se ho mimo jiné žilinský rodák Martin Kollár, Josef Koudelka proslavený fotografiemi srpnových událostí roku 1968 v Praze nebo Jeff Wall s jeho velkoformátovým stylem tvorby. Izrael se ale v pojetí těchto fotografů nestává jen konkrétním místem známého kontextu. Otázka „Vidět a věřit?“ nakonec v podtextu doprovází nejen festival Fotograf, ale i výstavu This Place – hranice mezi záběry poetické krajiny a reportáží z válečné zóny jako by začaly mizet.

struth
Fotograf Thomas Struth na výstavě This Place v DOXu

Zároveň probíhá fotosoutěž magazínu National Geographic přístupná fotografům téměř z celého světa (kromě Kuby, Íránu, KLDR, Súdánu a Sýrie), která dává prostor poetickým fotografiím doslova v globálním kontextu. Akce věnované fotografii tak nemusí dát jasnou odpověď na otázku, zda je nutné věřit všemu, co vidíme, ale minimálně naznačují, jak je pro veřejnost přitažlivé se na tvorbě obrazů a jejich významů aktivně podílet.

Autor textu: Jan Vávra