ČT má pro jaro novinky, První republika ale nepůjde

středa, 03. prosince 2014, 10:50 TV MediaGuru

Česká televize představila své pořady pro jarní vysílání v roce 2015.

Jarní vysílání České televize začne už po Novém roce. Od ledna začne vysílat nový krimi seriál Vraždy v kruhuIvanem Trojanem. Do vysílání půjde každé pondělí večer. ČT tak pokračuje v detektivním slotu, který pro pondělní vysílání zavedla. Jde o dvanáctidílný seriál, jehož záměrem je přiblížit se tradici severské krimi.

Podle programového ředitele ČT Milana Fridricha přijde Česká televize na jaře s třemi zásadními novými formáty: Kousek nebePavlem Křížem, DoktorkaKateřinou Cajthamlovou a soutěže Míň je víc. Kousek nebe nabídne příběhy pohnutých osudů lidí, kteří se vlivem osudu dostali do složité situace. Šestnáctidílný pořad Doktorka má být formátem lékařského pořadu, vysvětlujícím zdravotní problémy současné civilizace. Soutěž Míň je víc na jaře vyplní vysílací čas před Událostmi. Neznamená to ale, že skončí pořad AZ kvíz – ten se přesune před Události v regionech.

Na ČT bude pokračovat i seriál Znamení koně (pátek), detektivní minisérie s Miroslavem Krobotem Případ pro Exorcistu (podle scénáře Petra Jarchovského, režie Jan Hřebejk) či cyklus Škoda lásky. Nedělní večery budou i na jaře opět patřit na obrazovkách České televize dramatické tvorbě. Sobotní večery vyhradí ČT zábavě, připravuje mj. soutěž Zpívá celá rodina.

Koprodukčním projektem se stanicí Arte je dvoudílný film Jan Hus, režírovaný Jiřím Svobodou. Vzniká při příležitosti 600. výročí upálení Jana Husa.

Naopak do jarního vysílání České televize nepůjde seriál První republika (druhá řada), ani druhá řada seriálu Případy prvního oddělení. Oba seriály jsou stále ve výrobě. První republika se ve vysílání objeví zřejmě až na jaře 2016.

V prime-timovém vysílání ČT1 budou i v novém roce pokračovat reprízy seriálu Vyprávěj (út, čt). Prime-time ČT1 pro jaro 2015 tak vypadá následovně:

pondělí Vraždy v kruhu
úterý Vyprávěj
středa Kousek nebe, Doktorka
čtvrtek Vyprávěj
pátek Znamení koně II
sobota zábava (Zpívá celá rodina)
neděle dramatika (Případ pro Exorcistu, Reportérka, Škoda lásky)

Na ČT2 zastoupí novou dokumentární tvorbu šestnáctidílný cyklus Kmeny, mapující život městských subkultur, dokuseriál Kdo neskáče, není Čech o specificích vesnického fotbalu či Cesta zde dna, která se zabývá hledáním práce v regionech s největší nezaměstnaností.

Hlavní novinky České televize pro jaro 2015

Vraždy v kruhu

Dvanáctidílný kriminální seriál, v hlavní roli Ivan Trojan.

Vraždy v kruhu

Znamení koně II

Třináctidílný seriál z prostředí koňské farmy a dostihů. Hrají mj. Tereza Voříšková. Bolek Polívka, Vilma Cibulková.

Znameni kone

Případ pro Exorcistu

Třídílná detektivní minisérie, která otevírá volně navazující cyklus Detektivové od Nejsvětější Trojice. V hlavní roli Miroslav Krobot.

Pripad pro exorcistu

Škoda lásky II

Pokračování cyklu televizních adaptací povídek slavných českých autorů.

Skoda lasky II

Reportérka

Hlavní hrdinkou televizní minisérie podle scénáře Josefa Klímy na motivy skutečných událostí je Hedvika (Tereza Voříšková), která by se chtěla stát novinářkou. Podaří se

jí udělat konkurs a nastoupí do redakce ke zkušenému reportéru Vlachovi (Jiří Bartoška).

Reportérka

Jan Hus

Spisovatelka Eva Kantůrková provede diváky příběhem mistra Jana Husa od přelomu 14. a 15. století až ke kostnické hranici. V hlavní roli Matěj Hádek.

Jan Hus

Kousek nebe

Pořad je postavený na neopakovatelných a mnohdy neuvěřitelných příbězích obyčejných lidí, kteří se vlivem osudu dostali do složité situace. Pořadem provází Pavel Kříž.

Kousek nebe

Doktorka

O zdraví a o léčbě nemocí v talk show Kateřiny Cajthamlové.

Doktorka

Míň je víc

Soutěžní pořad, ve kterém vyhrává soutěžní dvojice s nejnižším bodovým skóre.

min je vic

Zpívá celá rodina

Moderní pojetí pěvecké soutěže kdysi populárního, hudebně zábavného pořadu, předchůdce talentových soutěží ze 70. let.

Zpiva cela rodina

-mav-