Dotyk: Většina čtenářů na tabletech chce obsah zdarma

středa, 04. března 2015, 15:23 Internet & Mobil MediaGuru

Kvalita obsahu a jeho dostupnost zdarma patří podle ankety k výhodám tabletových magazínů.

Čtenáři tabletových časopisů oceňují možnost číst časopis kdekoliv a kdykoliv tedy i bez nutnosti být v době čtení na internetu nebo v zemi, kde časopis vychází. Pro toto kritérium hlasovalo 91 % respondentů ankety, kterou uspořádal vydavatel magazínů rodiny Dotyk, společnost Tablet Media.

Většina respondentů (88 %) hodnotí jako důležité zajímavý obsah, možnost stahovat i starší vydání (78 %) a nezávislost obsahu (76 %). 82 % respondentů označilo za přednost tabletových časopisů, je-li jejich obsah zdarma.

Anketa také zjišťovala vztah čtenářů k interaktivní grafice, kterou tablety umožňují. 86 % respondentů označilo interaktivní grafiku v tabletovém časopise za přitažlivou. Naopak jen 20 % se domnívá, že interaktivní grafika zhoršuje přehlednost časopisu a pouhých 9 % odpovědělo, že by tabletové časopisy měly být podobně statické, jako jsou časopisy tištěné. To se také projevilo v hodnocení samotného týdeníku Dotyk, kde grafika získala druhé nejvyšší hodnocení (81 %) hned po kvalitě obsahu, který čtenáři na Dotyku oceňují nejvíce (88 %).

Vztah mezi tabletovými časopisy a obsahem na webu vidí čtenáři rovněž jasně. S tvrzením, že časopisy v aplikacích nejsou třeba a že stačí obsah na webu, souhlasila jen 4 % respondentů.

Výzkum ukázal, že 44 % čtenářů magazínů Dotyk je ve věkové skupině 30-49 let, což odpovídá zastoupení této věkové skupiny v celkové populaci uživatelů tabletu. Podíl vysokoškoláků mezi čtenáři Dotyku představuje 56 %, což je násobně víc, než jak je zastoupená vysokoškolská obec mezi uživateli tabletů.

Anketa se uskutečnila v únoru 2015 mezi čtenáři Dotyku, výsledky jsou založeny na odpovědích 470 respondentů.

-mav-