Seznam profiluje Mapy.cz víc jako obsahovou službu

úterý, 14. dubna 2015, 11:35 Internet & Mobil MediaGuru

Seznam.cz pokračuje v rozvoji své služby Mapy.cz, před létem přichází s několika novinkami.

Od středy 15. dubna spustí v beta verzi společnost Seznam.cz v inovované formě svoji službu Mapy.cz. V beta verzi budou od středy dostupné nové mapy svět, které jsou postaveny na datech OpenStreetMap. Nové je také hledání na službě Mapy.cz, k novinkám má patřit i nová verze služby Panorama. Připravují se také letecké snímky celé ČR či 3D pro co největší území.

Seznam.cz se rozhodl postavit Mapy.cz více jako obsahovou službu. V budoucnu by tak měly Mapy.cz pomáhat nejen při hledání konkrétní adresy či cesty, ale například i s tipy na výlety a zajímavé akce. Cílem pro letošní rok je uvedení plánovače výletů, který uživatelům naplánuje výletní trasy. Plánovač má podpořit největší roadshow Seznamu v historii, do které se zapojí 40 lokací, bude na ní pracovat zhruba 40členný tým, v plánu je najet 12 tisíc kilometrů a ve vytipovaných destinacích seznámit uživatele s novou funkcí. Roadshow odstartuje v polovině června a potrvá čtyři měsíce.

Další změny se týkají služby Panorama. Seznam.cz ve spolupráci s firmou TopGis vylepšuje snímací automobil a postavil druhý systém, který vybavil novou snímací technologií. Oproti loňskému roku přidal tři kamery, čímž se jejich celkový počet zvýšil na 18, nové jsou také objektivy či nástroje, které pomohou lepší barevnosti a kvalitě snímků. Zároveň se připravuje dokrytí záznamů dosud chybějících lokalit (Vysočina, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj). Cílem Seznamu je mít na konci léta pokryto 95 % silniční sítě v Česku.

Nově se letos v mapách objeví také místa, která nejsou dostupná automobily. Seznam.cz je bude zachycovat pomocí speciálního "fotografického batohu", vážícího 6,5 kg, který zaznamená jinak nepřístupná místa.

Batoh pro snímkování  těžko přístupných míst
Batoh pro snímkování těžko přístupných míst

Ve spolupráci s firmou TopGis se Seznam.cz dále pouští do fotografování leteckých a ortofoto snímků celé republiky najednou. "Chceme nafotit celou republiku kolmo, k tomu více než 86 měst šikmými snímky, a získat tak kompletně nové mapové poklady," řekl generální ředitel Seznam.cz Pavel Zima.

Podle jeho slov je záměrem spustit ještě do léta možnost stahování offline map do mobilních telefonů.

-mav-