Hipsteři se stali terčem ironických reklam

sobota, 22. srpna 2015, 09:04 Reklama MediaGuru

Marketéři ve svých kampaních obracejí proti hipsterům jejich vlastní zbraně.

Na lidi stojící za každou cenu mimo mainstream tradiční reklama nefunguje z podstaty jejich averze k symbolům hlavního proudu, to ale neznamená, že by se nestali součástí marketingové komunikace. Právě naopak. Často se ale ocitají pod palbou vlastních zbraní, tedy kousavé ironie a důrazu na estetično. V reklamách tak hipsteři figurují jako více či méně bizarní postavičky, rozpoznatelné na první pohled.

Paradoxního vývoje "hipsterství", tohoto poměrně obtížně definovatelného sociálního jevu (Je to subkultura? Módní trend? Vzorec nákupního chování?), si všiml také portál Jet provozovaný J&T Bankou, který zdůraznil jeho význam pro ekonomický rozvoj východní části Londýna. Analýza ovšem končí poukázáním na paradox, že se hipsteři snaží až příliš vehementně vymanit z jakékoliv definice. Jenže ve snaze neustále jít proti proudu se snadno dříve či později mohou dostat do situace, kdy sklouznou i k dříve zcela schematickému jednání. Příkladem je obliba minipivovarů či domácích limonád, která přerůstá komunitu hipsterů a stává se mainstreamem. Postupem času se tak možná stane aktem specifického rebelství "návrat" k produkci velkopivovarů, poznamenal analytik J&T Banky Rudolf Vrábel.

Pro investory je přitom odpověď na otázku "Co přijde dál?" zásadní a fenomén hipsterů zase vděčný pro reklamní tvůrce, jak ukazuje následující klip. Známý americký herec Kevin Spacey se v něm de facto snaží být víc "hip" než všichni současní hipsteři dohromady: chlubí se schopností předvídat a předbíhat trendy. Usuzuje, že jeden z typických znaků hipsterů (plnovous) brzy vyjde z módy. A podobně může radit investorům také brokerská společnost E*Trade, je poselstvím spotu.

Na takovou změnu trendu už netrpělivě čekají prodejci holících přípravků pro muže. Například značka Axe, která má v portfoliu mimo jiné vodu po holení. Na svém českém facebookovém profilu nechala fanoušky improvizovaně hlasovat, zda je elegantnější oholená, nebo zarostlá tvář. Jednoznačný výsledek ve prospěch druhé možnosti ale naznačuje, že styl "dřevorubec" z módy hned tak nevyjde.

Jaký je tvůj styl? Hladce oholený nebo s pěstěným vousem? Posted by AXE (Česká Republika) on 9. červenec 2015

 

Hipsteři ovšem podle Axe vynikají také specifickým vztahem k jídlu. V tomto ohledu už k nim ale daná značka tak shovívavá není, ve svém seriálu Etikety 21.století rovnou označuje posedlost focením svých porcí i "přirozeným" stravováním jako nepřístojnou.

AXE Etiketa 21. století: Food hipstersŘekni, co jíš… a naše video AXE Etikety 21. století o Foodhipsters ti řekne, jaký jsi. Posted by AXE (Česká Republika) on 15. červen 2015

 

Podobný postoj zastávají prostřednictvím reklamních spotů také americké firmy Budweiser či Pepsi. V tomto kontextu se z příslušníků subkultury hipsterů stali v podstatě povrchní, v podružnostech si libující snobové schematických chutí i gest. Konzumenti produktů Pepsi a Budweiseru potom v kontrastu s hipstery vyniknou jako ti "autentičtější", kterým jde hlavně samotnou chuť a požitek z nápoje. A za tento projev svých bytostně vlastních pohnutek se vůbec stydět nemusí.

 

Jako by se tak potvrzovaly více než padesát let staré teze myslitele Jeana Baudrillarda, že konzumní společnost se v podstatě snaží nabízet lidem jejich "pravou" osobnost a "sebe sama". Reklama tak slouží jako narcistické zrcadlo toho, kým se cítíme být. Kolem hodnoty autenticity a nalezení svého pravého já či "skutečných potřeb" se nakonec ve vzájemném vztahu definuje jak takzvaný hlavní proud (často expresivně nazývaný stádo), tak především všichni ti, kdo se z něj chtějí více či méně úspěšně vymanit. Z povrchnosti a falešnosti ale příslušníci obou skupin obviňují ty druhé.

-jav-