Srovnání: Jak drahý je divák na Facebooku a YouTube

pondělí, 21. září 2015, 16:04 Internet & Mobil, Reklama MediaGuru

Facebooku svědčí kratší videa, YouTube zase pomáhají playlisty, zaznělo na Flema 2015.

Jak drahý je divák na Facebooku nebo YouTube, ukázal na příkladu letošní kampaně Kofoly s Fofolou na konferenci Flema Peter Mižík z agentury Zaraguza. Kampaň, jejíž první vlna odstartovala v květnu letošního roku, probíhala v televizi, outdooru a na internetu. V online prostoru stavěla především na videoobsahu na sociálních sítích.

K 15. září měla videa s Fofolou na sociálních sítích 26 339 005 zhlédnutí, z toho 14 957 005 na YouTube, 11 382 000 na Facebooku. Placená zhlédnutí tvořila na Facebooku 41 %, na YouTube 7,5 %.   

Cenu za zhlédnutí značně ovlivňuje délka videa. Při porovnání výkonu kampaně na YouTube a Facebooku, je potřeba počítat s minimálním 30vteřinovém zhlédnutí. Zatímco na Facebooku se základní cena za přehrátí videa odvíjí už od tří sekund, které uživatel  vidí, na YouTube je to 30 vteřin, či celé video, je-li stopáž kratší. V kampani Fofoly se tak výsledná cena za zhlédnutí na Facebooku dostala na 0,43 korun, na YouTube na 0,5 korun. YouTube vychází tedy mírně dráž, u videí s delší stopáží však oproti Facebooku vyhrává. Rovněž má také vyšší retenci diváků. „Na Facebooku musíte být údernější. Proto se zde vyplatí kratší formáty, vtip by měl být hned na začátku, nutné je zabavit uživatele rychleji, než je tomu na YouTube,“ radí Peter Mižík.

Zatímco videa se více sdílela na Facebooku, delší čas s nimi strávili uživatelé na YouTube. Nehledě na to, že sledování videí na YouTube se propisují i do vyhledávání v Google. „Vyšší vliv na výsledky vyhledávání v Google má ale spíše než počet zhlédnutí metrika Watch Time,“ upozorňuje Mižík na algoritmus, který navrhuje uživateli další videa ke zhlédnutí. „YouTube je skvělý videohub. Určitě stojí za to pracovat s playlisty, doporučovat další videa,“ dodává Mižík.

Co se týče měření, poskytuje Facebook podle Mižíka lepší data. Své uživatele zná velmi dobře, a to nejen po sociodemografické stránce, ale i z pohledu zájmů. YouTube ale na druhou stranu nabízí více možností měření. Značka si může měřit přes Google metriky povědomí o značce, zájem o značku či zvažování značky.

Tipy pro online kampaň

(1) Zapojit celebrity, které mají na sociálních médiích vliv. (2) Zapojit bloggery a vloggery, kteří mají své online publikum a umí s ním pracovat. (3) Nebát se ukázat značku. (4) Zaujmout diváky hned na začátku.

-stk-