Sexistické prasátečko má reklama na erotický klub

pátek, 06. listopadu 2015, 09:56 Reklama MediaGuru

Nezisková organizace Nesehnutí vyhlásila vítěze reklamní anticeny za nejsexističtější reklamy.

Reklamní anticenu Sexistické prasátečko získala reklama na erotický klub Cabaret Darling. Získala nejvíce hlasů jak od veřejnosti, tak od odborné poroty. Na druhém a třetím místě skončila u veřejnosti reklama brněnského Vysokého učení technického a ODS Praha 8 (od které se ale politická strana oficiálně distancovala).  U odborné poroty se tyto reklamy dělí o druhé místo, na třetím místě u odborné poroty skončila reklama na koupelny Sapho.

Odborná porota se zaměřuje především na hodnocení  obsahu, nikoli profesionální provedení, řekl její člen Martin Charvát. Reklamu na erotický klub Cabaret Darling označil za pornografii ve veřejném prostoru. Přestože brněnské VUT se podle Charváta vyznačuje zajímavými komunikačními projekty, v případě reklamy, která je parodií na film Vlk z Wall Streetu, vysoká škola přestřelila.

Přehled všech navržených sexistických reklam najdete zde včetně počtu hlasů, které od veřejnosti obdržely.

Cabaret Darling

Fotografie upravena, ústřední motiv rozostřen.
Původní fotografie upravena, ústřední motiv rozostřen.

Vysoké učení technické Brno

ODS Praha 8

ODS
Komunikace ODS Prahy 8 na Facebooku, od které se ale politická strana ODS distancovala.

Koupelny Sapho

KoupelnySapho

Reklamy v hlasování obdržely téměř tři tisíce hlasů. Slavnostní vyhlášení anticeny se koná v pátek 6. listopadu v Domě pánů z Kunštátu v Brně.

Přehled hlasování anticeny Sexistické prasátečko

Odborná porota Kampaň
1. místo erotický klub Cabaret Darling
2. místo Vysoké učení technické / ODS Praha 8
3. místo koupelny Sapho
Veřejnost Kampaň
1. místo erotický klub Cabaret Darling
2. místo Vysoké učení technické
3. místo ODS Praha 8

Anticenu pořádá nezisková organizace Nesehnutí. „Letos vyhlašujeme anticenu Sexistické prasátečko již posedmé. Za tu dobu jsme nashromáždili šest set sexistických reklam, přičemž jejich počet se rok od roku zvyšuje,“ popisuje Petra Havlíková z organizace Nesehnutí. V nominacích se sešlo 96 reklam, o kterých veřejnost rozhodovala do 31. října 2015. Z reklam volila i dvanáctičlenná odborná porota.

Vedle anticeny Sexististické prasátečko se o zlepšení reklamního prostředí organizace Nesehnutí zasazuje i webem NEsexismu.cz, zasíláním podnětů na sexistickou reklamu na krajské živnostenské úřady, vydáváním publikací – nedávno vydala publikaci Právní boj proti sexistické reklamě. „Pro oceněné firmy v letošním ročníku Sexistické prasátečko uspořádáme v prosinci také pilotní seminář o sexistické reklamě,“ doplňuje Petra Havlíková.

-stk-, -mav-