Nova na Slovensku spustí kanál Nova International

pondělí, 30. listopadu 2015, 11:54 Slovensko, TV MediaGuru

Nova představila své řešení s šířením obsahu na Slovensku: spustí zde kanál Nova International.

Skupina Nova spustí na Slovensku v příštím roce kanál Nova International, který bude mezinárodní verzí české stanice TV Nova. Ve vysílání dostanou prostor původní pořady televize Nova, které mají licenci pro vysílání v zahraničí. 

Vysílání stanice Nova International přinese obdobné programové schéma jako televize Nova v České republice, se všemi pořady vlastní produkce, u kterých společnost disponuje právy pro šíření v zahraničí. „Publikum se v programu Nova International dočká oblíbených seriálů v čele s Ordinací v růžové zahradě 2 a Ulicí, a také všech zpravodajských a publicistických relací,“ uvedla Alex Ruzek, programová ředitelka skupiny Nova.

Spuštění testovacího vysílání Nova International je plánováno na začátek roku 2016. „Už jsme v kontaktu se slovenskými operátory, se kterými jednáme o zařazení stanice do jejich základní programové nabídky,“ řekl Petr Horák, ředitel sekce nových projektů skupiny Nova. Stanice by se v budoucnu měla stát součástí nabídky satelitních a kabelových operátorů ve Slovenské republice. Dostupná bude také na platformě Voyo.

Nova International nahradí stávající volně šířené stanice skupiny Nova na Slovensku, a doplní nabídku sportovních stanic Nova Sport 1 a Nova Sport 2. Všechny tři stanice skupiny Nova, které je možné šířit na Slovensku, budou vysílány v HD kvalitě.

Jak jsme informovali letos na konci března, Nova se rozhodla přijít s řešením pro slovenský trh. Reaguje tím na situaci, kdy se obsah kanálů skupiny Nova šíří i přes nesouhlas provozovatele a bez patřičných vysílacích práv. Situace ale trápí i slovenské vysílatele, kterým české stanice odebírají tržní podíl. České televize mají na slovenském trhu významný podíl, tvoří čtvrtou nejsilnější skupinu vedle skupin Markíza, Joj a RTVS.

Stejným způsobem postupuje i slovenská televizní skupina Markíza, která rovněž jako tuzemská Nova patří do skupiny CME. Od začátku nového roku nabídne divákům v Česku nový kanál Markíza International. Opírat se bude o programové formáty, na které drží Markíza licence a vysílací práva mimo Slovensko.

Logo Markíza International.
Logo Markíza International.

-mav-