Facebook není pro teenagery "cool", ale neopouštějí ho

čtvrtek, 17. prosince 2015, 11:00 Internet & Mobil MediaGuru

YouTube, Snapchat a Instagram považují teenageři za nejatraktivnější sociální sítě, ukázal výzkum.

S rostoucí popularitou „nových” sociálních platforem jako je Instagram, Snapchat nebo Vine se v pravidelných intervalech objevují zprávy o tom, jak mladí lidé ztrácejí zájem o největší sociální síť Facebook. Podle nové studie výzkumné společnosti Forrester tomu tak ale není. Teenageři (mladí ve věku 12-17 let) sice Facebook nepovažují za „cool”, to ale neznamená, že by ho přestávali používat. Realita je totiž přesně opačná.

Analytici Forresteru přišli se zjištěním, že pouze 65 procent amerických online uživatelů ve věku 12 - 17 let označilo Facebook jako atraktivní (cool) sociální síť. To je výrazně méně než YouTube (80 %), Snapchat (79 %), Instagram (78 %), Vine (72 %) nebo Twitter (69 %). Ještě za Facebookem skončily v tomto ohledu Tumblr, Pinterest a z 55 procenty Google+.

Atraktivita sociálních sítí pohledem teenagerů

ForresterTeensCoolChart

Na druhou stranu ale průzkum také ukázal, že Facebook používá 78 procent dotazovaných, což je druhé nejvyšší číslo hned po YouTube (80 %). V intenzitě využívání pak Facebook ční nad ostatními sociálními sítěmi ještě výrazněji: přes 60 procent respondentů uvedlo, že Facebook používají ze všech sociálních sítí nejčastěji, přičemž třetina z nich dokonce přiznala, že jsou na Facebooku „pořád”. Toto číslo navíc ve srovnání s loňskem vzrostlo. Naproti tomu Instagram, Twitter a Snapchat používá jen asi polovina teenagerů.

-kmc-