Průzkum: Nadlinka má pro obchodní centra stále smysl

středa, 09. prosince 2015, 16:50 Marketing MediaGuru

Každá nová služba, která zvýší komfort zákazníků, pomůže atraktivitě obchodního centra.

Pro volbu obchodního centra hraje pro české zákazníky důležitou roli přítomnost konkrétních obchodů a jejich cenová nabídka, vhodná lokalita a celkový zážitek z nákupů, jako např. čistota prostředí, příjemná atmosféra, ale i vhodná a rozmanitá nabídka jídla a nápojů.

Rozhodování, kam „zajet na nákupy“, dále ovlivňuje pohodlí, možnosti parkování či internetového připojení. Preference se přitom nemálo liší podle věku; zatímco starší spotřebitelé volí raději menší obchodní centra, v nichž se snadno orientují, mladí častěji zavítají do center větších, kam zdaleka nechodí jen nakupovat, ale berou je i jako místo setkávání s přáteli. Až 88 % mladých návštěvníků ocení nabídku restaurací a kaváren a 65 % z nich využije možností zábavy, kterou nabízí kina, bowling, laser game nebo další volnočasové aktivity. Vyplývá to z výzkumu společnosti CBRE.

ChovaniZakazniku

Služby pomáhají obchodním centrům k odlišení

Vedle portfolia obchodů a restauračních zařízení pomáhá ke zvyšování atraktivity obchodních center i rozšiřování služeb pro zákazníky. „Každou službu, která dokáže zvýšit komfort při nakupování, zákazníci vítají, ať už se jedná o hlídání dětí, stylistku, nabíjení telefonů nebo kopírování,“ říká Pavlína Richtrová ze společnosti CBRE. Podobnými službami reagují obchodní centra nejen na zvyšující se nároky nakupujících, ale slouží i jako diverzifikační prvek. „Obchodní centrum, v němž se zákazník cítí nejkomfortněji a které má nejširší škálu služeb, se stane jeho první volbou,“ dodává Veronika Tebichová, Head of Retail Agency společnosti CBRE.

Naopak akce, které obchodní centra často pořádají, nepředstavují pro zákazníky zásadní důvod k návštěvě. Módní přehlídky, výstavy či tematické aktivity pro děti slouží podle zástupců CBRE jako přidaná hodnota k již stávající nabídce značek a služeb.

K přilákání zákazníků slouží obchodním centrům i nadlinková komunikace, která podle CBRE stále funguje dobře. „Propojení outdoorové reklamy, rádia, produktové nabídky a online komunikace má určitě smysl. Je to dáno i tím, že obchodní centra cílí na lidi různých věkových kategorií,“ myslí si Pavlína Richtrová.

FaktoryDulezite

Cenově citliví jsou spotřebitelé napříč Evropou

Čeští zákazníci se ve svém chování od zahraničí příliš neliší. Oproti jižnějším národům utrácí méně peněz za jídlo a pití, ve srovnání s Italy, Španěly, Rumuny či Slováky si zase méně potrpí na módní trendy. Obecně se Češi podobají Němcům a Rakušanům, kteří jsou konzervativnější a preferují rozumnou kvalitu za dobrou cenu.

Neznamená to však, že by Češi byli na cenu citlivější než zbytek Evropy, cena je nejdůležitějším měřítkem napříč celým kontinentem. „Výzkum nám potvrdil, že 25 % českých zákazníků si ceny porovná na chytrých telefonech přímo v nákupním centru. Ve věkové kategorii 25–34 let, je to dokonce každý druhý zákazník. Nalezené výsledky následně rozhodují, zda nákup učiní, nebo ne,“ popisuje Veronika Tebichová s tím, že se porovnávání cen významně týká vyšší příjmové třídy.

-stk-