Bauer Media letos nevyhlásí anketu TýTý

pondělí, 11. ledna 2016, 15:47 Tisk MediaGuru

Po 24 letech bude mít divácká anketa televizní popularity přestávku.

Divácká anketa popularity TýTý se v letošním roce neuskuteční. Pořadatel ankety, vydavatelství Bauer Media, se tak rozhodl na základě nejednotného názoru tuzemských televizních stanic ohledně podoby ankety. Bauer Media ale nevylučuje, že se k divácké televizní anketě může vrátit v příštích letech. V rozhovoru pro MediaGuru.cz to uvedly generální ředitelka Bauer Media Alena Černá a publisherka TV časopisů Bauer Media Elena Slováková.

„K tomuto rozhodnutí dospělo vydavatelství Bauer Media zejména poté, kdy se seznámilo s oficiálním stanoviskem televizní skupiny Nova a televizní skupiny Barrandov, že o účast v anketě TýTý 2015 nemají zájem. V takové situaci by Bauer Media jako vyhlašovatel ankety musel hlasování od začátku omezit jen na část televizní produkce, čímž by byla zásadně ovlivněna objektivnost výběru nejpopulárnějších pořadů a osobností,“ zdůvodnila Alena Černá.

Pokud televize přijdou s návrhem, jak by nová podoba ankety mohla vypadat, Bauer Media se realizaci do budoucna nebrání. „Současná situace nás nijak netěší. Na druhé straně jsme si vědomi, že nemůžeme nutit televize, aby se účastnily ankety, která neodpovídá jejich představám,“ říká Elena Slováková. „Přerušení proto vnímáme spíše jako mezník, který poskytne všem zúčastněným stranám více času a prostoru pro inovaci ankety a pro posunutí TýTý směrem, který by jednak zachoval její divácký charakter a zároveň by byl akceptovatelný pro všechny televizní společnosti,“ dodává Slováková.

Loňská diskuse o tom, zda do TýTý patří pořady internetové televize Stream.cz, nemá na aktuální rozhodnutí nepořádat anketu žádný vliv.

Anketu vyhlašují Týdeník Televize a čtrnáctideník TV max. Pro Bauer Media je tak důležité, aby TýTý zůstala čtenářskou anketou, neboť do ní zapojuje své čtenáře. Právě divácká povaha ankety není ale podle informací MediaGuru.cz komfortní pro TV Nova, která má zájem spíše o udělování odborných cen. Už v loňském roce se Nova rozhodla neúčastnit se TýTý, což výsledky ankety ovlivnilo.

Vůbec nejúspěšnější osobností ankety TýTý v její 24leté historii je zpěvák Karel Gott, který má celkem 31 zrcátek TýTý. Nejoblíbenějším seriálem je Vyprávěj (5 zrcátek), nejoblíbenější herečkou Jiřina Bohdalová (10 zrcátek) a nejúspěšnějším hercem Miroslav Donutil (8 zrcátek).

-mav-