CES 2016 ve znamení konektivity aut i domů

úterý, 12. ledna 2016, 15:00 Internet & Mobil, Marketing MediaGuru

Přinášíme další novinky z veletrhu CES, který ukázal chytré automobily i domy budoucnosti.

Každým rokem se do Las Vegas sjíždí na 200 tisíc nadšenců pro nové technologie, aby se podívali, co nového technologické firmy za rok vymyslely. Veletrh CES (Consumer Electonics Show) opět ukázal pohled do technologické budoucnosti, kde se to hemží chytrými automobily, domy, lednicemi, drony, či televizí, kterou lze srolovat.

Představené novinky jdou dále po cestě konektivity, auta komunikují s domy, v domácnosti spolu komunikují jednotlivé spotřebiče, wearables se z hodinek dostávají i do bot a lidé si za pár sekund mohou v jídle změřit počet kalorií či obsah tuku. Internet věcí (internet of things) se pomalu mění v internet všeho (internet of everything). Jaké novinky nejvíce na veletrhu zaujaly, přinášíme v našem přehledu.

1) Chytrý domov

I letos se technologičtí hráči zaměřili na chytrou technologii do domácností. Zájem vyvolala lednice od Samsungu, tzv. Family Hub Refrigerator, která kombinuje obrovskou HD dotykovou obrazovku s technologií Amazon Alexa. Na nákupech si tak může její majitel přes aplikaci zkontrolovat, co by potřeboval do lednice dokoupit, na obrazovku je možné psát vzkazy, sdílet kalendář či připínat fotografie.

K organizaci celé organizaci slouží novinka SmartThinQ Hub od LG Electronics, která monitoruje a řídí ostatní domácí spotřebiče. Zajišťuje shromažďování informací od jednotlivých spotřebičů, ale i dalších zařízení připojených přes Wi-Fi, ZigBee nebo Bluetooth. Kromě toho dokáže zobrazit i upomínky osobního kalendáře či streamovat hudbu.

Šetřit vodou pomůže chytrá sprcha Hydrao, která se přes Bluetooth dokáže připojit k telefonu a podle nastaveného množství vody ukazuje barevným podsvícením spotřebu vody.

2) Chytré televize, virtuální a augmentovaná realita

Na letošním CES byly k vidění televizory s vysokým rozlišením. LG představila nové televize s technologií HDR, jež umožňuje zobrazení obsahu v rozlišení 4K HDR, stejně jako řady televizorů G6 a E6 z 2,57 mm OLED panelu s průsvitným skleněným zadním krytem a předním soundbarem. Rovněž ukázala prototyp OLED obrazovky, jež se dá srolovat. Její „tloušťka“ je pouhý milimetr.

Dalším velkým tématem letošního CESu byla virtuální a augmentovaná realita. Své novinky představily společnosti HTC, Samsung, Oculus či Sony. Otázkou je i tvorba obsahu pro VR zařízení. Sony pro své nové Playstation VR připravuje na stovku herních titulů ve virtuální realitě. Samsung přemýšlí nad svým ekosystémem, jiné firmy spolupracují s platformami typu Google a Amazon. Nokia představila profesionální zařízení OZO, které dokáže živě streamovat obsah, zachycený na kamery. Oproti tomu společnost HumanEyes představila Vuze, 3D kameru pro masy.

3) Wearables a další chytrá udělátka

V oblasti wearables výrobci jako Samsung nebo Fitbit přišli s elegantnější verzí svých chytrých hodinek. Fitbit ukázal fitness hodinky Blaze, Samsung novou se s edicí Gear S2 classic přiblížil designu normálních hodinek, první model se vyznačuje povrchem z 18karátového růžového zlata, druhý platinou.

Chytré hodinky Samsung Gear S2 Classic
Chytré hodinky Samsung Gear S2 Classic

Fitness technologie se z hodinek či náramků přesunula také do sportovních bot či oblečení. Tenisky značky Under Armour Gemini 2 mají zabudovaný fitness tracker, žádný mobilní telefon tedy není s nimi při sportu potřeba. Všechny hodnoty, počet uběhnutých kilometrů či spálených kalorií jsou po připojení automaticky přenášeny do aplikace.

Under-Armour_BOC
Chytré boty Under Armour Gemini 2

Stejně tak je možné měřit si sportovní aktivitu, srdeční tep či dýchání prostřednictvím chytré podprsenky OMbra nebo chytrého trička od společnosti OMsignal.

Zajímavý potenciál slibuje drobné zařízení SCiO, které v rámci několika sekund dokáže skenovat potraviny a vyhodnotit jejich nutriční hodnoty, obsah tuku či karbohydrátů.

4) Chytrá auta

Další mocně zastoupenou oblastí byla na CES chytrá auta. Jen před pěti lety nebyla na tomto veletrhu ani jedna automobilka, letos zde prezentuje deset hlavních hráčů a stovka menších společností, které se zabývají technologií určených autům.

Velký prostor zde získaly elektromobily. Svou vizi zde předvedla čínská společnost Faraday Future, která sází na ekologické technologie, stejně jako na virtuální realitu. Studii elektromobilu představili i další automobilky, americký Chevrolet ukázal model Chevy Bolt, Volkswagen studii BUDD-e, s akumulátorem v podlaze, Audi předobraz elektrického SUV – Audi e-tron quattro concept.

Trendem je také čím dál vyšší konektivita automobilů. Audi umožňuje cestujícím prostřednictvím integrovaného hotspotu Wi-Fi připojení či jim v příslušných městech nabízí pozvánky na akce. Novinka od Fordu by zase měla dokázat odpovědět na otázku, zda jsou zavřeny dveře od garáže. O podobném propojení uvažuje i Volkswagen se svým BUDD-e, který by měl do budoucna dokázat při přibližování se k domovu, v domácnosti zapnout topení či klimatizaci či zkontrolovat, jestli jsou děti už doma.

Vedle toho automobilky nadále pracují na technologii ovládané gesty, Volkswagen přišel s e-Golf Touch, BMWAirTouch 3D, s nímž lze využívat dotykovou obrazovku bez nutnosti se jí dotknout.

5) Drony, drony, drony

Drony už nemusí sloužit je ke snímání, filmování či přenášení zásilek, nyní dokáží přepravit i člověka. Dokáže to Ehang, elektrodron čínského původu, jehož rychlost dosáhne až 100 km/h. V kuse uletí 23 minut. I samotné natáčení může jít dál – GoPro pod značkou Karma umí nyní filmovat s 360° záběrem. A na otázky bezpečnosti dronů odpovídá firma Fleye se svým dronem bez otevřeně rotující vrtule.

Ehang, dron pro přepravu lidí
Ehang, dron pro přepravu lidí

-stk-