Periscope umožní streaming z videokamer GoPro

pátek, 29. ledna 2016, 10:10 Internet & Mobil MediaGuru

Uživatelé Twitteru mohou čekat více adrenalinové podívané na své timeline.

Twitter obohatil živé přenosy vysílané přes dceřinou aplikaci Periscope o možnost streamovat záběry z videokamery GoPro. Uživatelé se tak mohou těšit na podívanou v adrenalinovém duchu – kameru GoPro si oblíbili především milovníci extrémních sportů, kteří se následně neváhají svými zážitky chlubit na internetu. S tím, jak sociální síť Twitter obohatila svou timeline o videa streamovaná přes Periscope, se jejich potenciální publikum ještě rozšířilo. Přestože podle společnosti GoPro má být nastavení cesty obrazu z kamery do Periscope velice jednoduché, další využití populární řady kamer nebude dostupné všem majitelům GoPro, ale pouze vlastníkům modelů s označením Hero4 Silver či Hero4 Black s cenou od 400 dolarů (9690 korun). Miniaturní model Hero4 Session nové funkce nepodporuje.

Ke streamování svých zážitků navíc budou uživatelé potřebovat také iPhone, s mobilními telefony na bázi Androidu či iPady není propojení možné. Těm, kdo užívají příslušná zařízení, ale má po jejich synchronizaci příprava livestreamu připadat snadná. Stačí v aplikaci Periscope zadat automatickou detekci vhodné GoPro kamery a začít vysílat. Uživatel může poklepáním na obrazovku telefonu ještě přepínat mezi pořizováním záběrů z videokamery umístěné v iPhonu či ze zmíněné Hero4. Jak ale upozorňuje server Mashable.com, rozlišení videa v případě streamování nedosáhne více než 720p, přestože kamera zvládá ještě mnohem vyšší (4K).

Spolupráce mezi Twitterem a GoPro dává smysl v kontextu situace, v níž se obě firmy nacházejí. Zatímco výrobce kamer zažívá podle The Wall Street Journal zklamání z vánočních prodejů a chystá propouštění, Twitter a přidružené aplikace jako je Periscope znervózňují investory pomalu rostoucím počtem uživatelů. Ten je kromě neschopnosti generovat zisk jednou z hlavních příčin toho, proč se akcie společnosti Twitteru pohybují kolem rekordně nízkých hodnot. Firmy doufají, že svou spoluprací namotivují nové vyznavače adrenalinu k natáčení populárních videí ve stylu výše představeného "přenosu z lyžování" a současně přilákají i nové zákazníky a uživatele k jejich sledování.

"Každý den vidíme velké množství úžasných záběrů – záběrů situací a věcí, na které jsme dosud ani nepomysleli a které nás často doslova odrovnají. Tvořivost, vášeň a zaujetí naší komunity je neuvěřitelné. Od těchto novinek čekáme velké věci," uvádí firma GoPro na svém blogu.

Je ale otázkou, zda podobná očekávání vydrží i na straně Twitteru. Tento týden totiž oznámilo odchod hned několik vysoce postavených pracovníků. Končí například viceprezidentka pro globální média Katie Stantonová, produktový šéf Kevin Weil, personální ředitel Brian Schipper a Alex Roetter, který je zodpovědný za vývoj softwaru.

Právě produktový manažer Kevin Weil, který přestupuje k Instagramu, od podzimu 2014 postupně dohlížel na rozvoj reklamních formátů Twitteru a nových funkcí včetně právě videa. Weilovu pozici převezme Adam Messinger, jemuž ale budou přímo podléhat jen vývojáři samotného Twitteru a programátorské platformy Fabric. K dispozici by měl ale mít pomocnou ruku spoluzakladatele a staronového šéfa Twitteru Jacka Dorseyho, který přislíbil, že do spolupráce s Messingerem bude plně ponořen.

-jav-