Přehled: Očekávané filmové premiéry v roce 2016

úterý, 05. ledna 2016, 15:58 Marketing MediaGuru

Letošní rok přinese řadu filmů, vhodných pro marketingovou komunikaci. Přinášíme jejich přehled.

V letošním roce bude mít premiéru řada zahraničních i tuzemských filmů. Své novinky v českých kinech předvede Quentin Tarantino, Tim Burton, Steven Spielberg či bratři Coenové. Na scénu přijdou i komiksy s Batmanem, Supermanem, X-Meny, ale i Kapitánem America. Z českých filmů se představí Muzikál aneb Cesty ke štěstí, který se vrátí k písním Starců na chmelu, hned dva snímky, jeden hraný, druhý dokumentární, si připomenou Lídu Baarovou a na scénu se vrátí i Jiří Bartoška ve filmu Teorie tygra.

Zahraniční filmové premiéry

Hned na začátku ledna bude mít premiéru zimní western Osm hrozných od Quentina Tarantina, odehrávající se několik let po občanské válce v jedné dřevnici na zasněžených kopcích Wyomingu. Z drsného amerického západu pochází i film Alejandra Gonzáleze Iñárritu Revenant: Zmrtvýchvstání s Leonardem DiCapriem v hlavní roli.

Příběh čtveřice vlků z Wall Street, kteří si spočítali, že i na prasknutí hypoteční bubliny se dá vydělat, vypráví film Sázka na nejistotu s Christianem Balem a Bradem Pittem. V thrilleru Tajemství jejich očí si vedle sebe zahrají Nicole Kidmanová a Julia Robertsová, jež se coby vyšetřovatelka FBI dostane k případu vraždy své nezletilé dcery. Viník je nalezen, ale neodsouzen.

Do kin přijde také novinka bratrů Coenových Ave, Cesar! o jedné hvězdě nákladného filmu, která ve zlaté éře Hollywoodu zmizela neznámo kam. V hlavních rolích se představí Josh Brolin, George Clooney, Ralph Fiennes, Scarlett Johnassonová nebo Tilda Swintonová.

S novým filmem letos přijde i Tim Burton, který adaptoval knihu Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Šestnáctiletý Jacob se dostane po rodinné tragédii do polorozpadlého sirotčince. Bloumaje opuštěnými ložnicemi zjišťuje, že děti slečny Peregrinové byly více než podivné, možná i nebezpečné a možná jsou stále naživu. Byť jen produkčně se Burton podílel také na pokračování Alenky v říši divů: Za zrcadlem, kde si opět zahraje Johny Depp, Helen Bonham Carterová, Anne Hathawayová, a nově i Sacha Baron Cohen.

Jaro bude rovněž ve znamení filmových sérií, fantasy či komiksových filmů. V březnu bude mít premiéru komiks Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti. V dubnu se utká Sněhurčina macecha a Ledová královna s neposlušnými lovci ve snímku The Huntsman Winter's War. V květnu nastoupí další díl X-Men: Apokalypsa a Captain America: Občanská válka, v červnu následují Želvy Ninja 2, bojový Warcraft a Den Nezávislosti: Nový útok.

O letních prázdninách přijde na řadu Legenda o Tarzanovi, Star Trek či Krotitelé duchů. Na podzim by se měl objevit třetí film s Bridget Jonesovou a první díl trilogie Fantastická zvířata a kde je najít, natočený podle scénáře J. K. Rowlingové.

České filmové premiéry

Český filmový rok odstartuje dokumentem Heleny Třeštíkové o Lídě Baarové Zkáza krásou. O této prvorepublikové herečce, zatracené pro svůj románek s Goebbelsem, pojednává i hraný film Filipa Renče.

Zima se ponese i v rytmu písní Starců na chmelu, a to ve snímku Muzikál aneb Cesty ke štěstí, což je mimo jiné první koprodukční počin O2 TV.

V únoru bude mít premiéru romance s písněmi Michala Davida Decibely lásky. Na jaře přijde do kin kriminální thriller Michala Kollára Rudý kapitán s Oldřichem Kaiserem, Ladislavem Chudíkem a Maciejem Stuhrem, a drama Já, Olga Hepnarová, zabývající se příčinami tragédie z roku 1973, při které řidička tramvaje úmyslně najela do zastávky plné lidí a sedm z nich usmrtila.

Chybět nebudou ani komedie: premiéru bude mít film Dvojníci z českého mafiánského podsvětí, v němž si zahráli Ondřej Sokol, Ondřej Vetchý, Jakub Kohák nebo Miroslav Táborský, či road movie Teorie Tygra o muži, který se v šedesáti rozhodne vydat na cestu za svými sny, navzdory tomu, že tím přichází o vše. V hlavní roli se představí Jiří Bartoška, režie se ujal šéfredaktor Reflexu Radek Bajgar, na scénáři se podílela Mirka Zlatníková, ředitelka redakcí Astrosatu. Na scénu by se měli vrátit také básníci, už pošesté, tentokrát s názvem Jak básníci čekají na zázrak. Na podzim bude mít premiéru film Petra Jákla ml. Jan Žižka Psanec.

Rodinné filmy

Na své si letos přijdou i rodiny s dětmi. Již v lednu bude mít premiéru nový film Alvin a Chipmunkové: Čiperná jízda. V březnu návštěvníci kin zavítají do Zootropolis: Města zvířat neboli do džungle velkoměsta, svůj návrat ohlásila také Kung Fu Panda 3.

V létě naváže na slavný film o Nemovi a jeho rodině v oceánu pokračování Hledá se Dory. Pro filmová plátna se rozhodly i postavičky známé hry Angry birds a vrátí se i Doba Ledová. Steven Spielberg představí film o hodném obrovi Obr Dobr. V české produkci vznikla pohádka Řachanda s Bolkem Polívkou, na podzim přijdou filmoví Lichožrouti.

-stk-