Prognóza: Prodej bude integrován přímo do médií

čtvrtek, 21. ledna 2016, 15:08 Reklama, Výzkum MediaGuru

Podle předpovědi MillwardBrown bude rok 2016 ve znamení mapování zákaznických cest.

Ve své předpovědi na letošní rok zdůrazňuje agentura Millward Brown zcela nový způsob mapování zákaznických cest. Obchodníci dnes už mohou na základě existujících dat sledovat celý proces od počátečního budování povědomí po samotný nákup, a integrovat tak prodej přímo do mediálních kanálů.

Možné to je především díky tomu, že zákaznická cesta už není vázana na jeden konkrétní kanál, ale liší se podle aktuálních potřeb daného člověka v dané chvíli. Dále mají nynější prodejní platformy charakter nejen prodejní, ale i mediální. A nemalou roli v tom hraje i proměna kreativního sdělení, které už může přímo přes digitální kanály stimulovat prodej. Obchodníci s detailně zmapovanou zákaznickou cestou jsou tak schopni identifikovat konkrétní momenty a touchpointy s největším vlivem na prodeje.

„Prodeje a média fungovala historicky odděleně, ale vlivem změn v digitálním prostředí a v chování spotřebitelů mohou obchodníci tyto dva světy nyní propojit,“ říká Duncan Southgate, Global Brand Director Millward Brown.

Mediální investice budou podle Millward Brown letos výrazněji směřovány do online a do mobilní videoreklamy. Online videoformáty budou dokonce nejrychleji rostoucí reklamní formáty roku, většina videoobsahu bude přitom konzumována na mobilních zařízeních. Pro maximální využití potenciálu je však nutné přizpůsobit obsah různým formátům a zapojit digitální úvahy do kreativního procesu už od počátku.

Na vzestupu bude také online televize, která přinese změny do způsobu konzumace obsahu. Přestože běžná televizní reklama zůstane nadále dominantní, experimentálně se začne využívat i adresná televizní reklama.

Svůj rok zaznamená i content marketing, který může značkám mimo jiné pomoci řešit rostoucí problémy s blokováním reklam. Obsah by měl dokázat spotřebitele přilákat, zároveň však musí zůstat ke značce relevantní. Značky mohou využít nových možností komunikace, napříkad oslovovat v reálném času na Snapchatu nebo využívat nastupující virtuální realitu.

-stk-