Economia hlásí za rok 2015 hrubý zisk 10 mil. Kč

pondělí, 01. února 2016, 16:32 Tisk MediaGuru

Podle ukazatele zisku před zdaněním a odpisy se Economia loni dostala do plusových hodnot.

Mediální skupina Economia oznámila, že podle předběžných výsledků za rok 2015 dosáhla pozitivního výsledku EBITDA (zisk před zdaněním, úroky a odpisy) ve výši 10 mil. Kč. Mezi lety 2014 a 2015 se tak má jednat o vylepšení ukazatele EBITDA o 43 mil. Kč, za rok 2014 byl ukazatel záporný ve výši -33 mil. Kč.

K výsledku měl přispět nárůst obratu v oblasti videa a speciálních projektů včetně konferenčního byznysu a dále rozvoj neobsahových on-line produktů. Reorganizace obchodního oddělení měly být dalším aspektem celkové stabilizace v příjmové oblasti.

Na straně nákladů měla hospodaření pozitivně ovlivnit restrukturalizace z předcházejícího a mělo dojít také k úsporám v oblasti provozních nákladů, zejména v nákupu tiskařských a IT služeb.

Hospodaření Economia 2013-2015, EBITDA (mil. Kč)

období 2013 2014 2015
EBITDA v mil. Kč -104 -33 +10

„Prioritou loňského roku byla stabilizace našeho mediálního domu, postupná modernizace a rozvoj klíčových produktů. Jsem velice rád, že se naše iniciativy takto viditelně promítly již do hospodaření roku 2015. V letošním roce budeme v rozvoji našich produktů pokračovat, prioritou budou digitální obsah a služby,“ uvedl Roman Latuske, generální ředitel a místopředseda představenstva Economia.

Klíčovými projekty roku 2015 byly start video portálu Aktuálně.TV, modernizace homepage Centrum.cz a zpravodajského portálu Aktuálně.TV, nový víkendový magazín Hospodářských novin ego! a inovace týdeníku Respekt či webu Respekt.cz.

„Economia prošla za poslední tři roky obrovskou změnou, vsadili jsme na rychlou integraci se společností Centrum Holdings a nově vzniklou firmu jsme následně výrazně zrestrukturalizovali nejen na straně nákladů, ale i v oblasti obchodu a nových produktů. Významné zlepšení hospodářských výsledků Economia ve stejném období ukazuje, že sázka na rychlé změny byla správná,“ uvedl Kamil Čermák, předseda představenstva Economia.

-mav-