Stát láká do Česka filmaře, může jít až o 200 mil. korun

pátek, 25. března 2016, 07:55 TV MediaGuru

Státní podpora by mohla přilákat zájem zahraničních filmařů o natáčení v Česku.

Novela audiovizuálního zákona, která si klade za cíl upravit pravidla podpory filmařům kinematografie z českého státního rozpočtu, byla připravena Ministerstvem kultury České republiky spolu se Státním fondem kinematografie a schválena Poslaneckou Sněmovnou na začátku března tohoto roku. Čeká ji tedy ještě cesta Senátem a poté na stůl prezidenta.

Částka k přerozdělení se zatím odhaduje na 180 – 200 milionů korun (cca. 7 miliónů EUR) ročně. Její skutečná výše bude záležet na výnosech z audiovizuálních poplatků. Podpora bude určena zejména na výrobu českých kinematografických děl a jejich propagaci v zahraničí. Chystaná novela však neupravuje pouze příspěvek na podporu lokálních filmů, ale také by měla přilákat zahraniční filmové produkce.

Toto se jeví jako poměrně vhodné. Rokem 2004 totiž skončila jakási zlatá éra pro tuzemský filmový průmysl a to zejména z důvodu spuštění systému pobídek sousedním Maďarskem. U nás byl systém filmových pobídek jakž takž zprovozněn až v polovině roku 2010. Účinek ale nebyl nijak převratný, protože maďarský systém pobídek je podstatně jednodušší. Do Maďarska se tedy vydalo točit mnoho zahraničních štábů. Na toto se právě zřejmě snaží reagovat tato novela. Počítá se zvýšením celkové sumy pobídek z cca. 500 na 800 milionů korun. Také již nebude nutné, aby filmaři podávali žádosti o podporu na začátku roku, ale budou tak moci činit v  celém jeho průběhu. Nalákat zahraniční filmaře by teoreticky měla i záruka plné úhrady 20 % nákladů utracených v České republice.

Kritici nové úpravy pobídek si kladou především tradiční otázku, zda je vhodné, aby stát deformoval trh dalšími dotacemi. Zastánci naopak tvrdí, že Česká republika v případě dotací nedělá nic jiného, než okolní státy a rezignací na pobídky by ztratila konkurenční výhodu.

Autor textu: Jaroslav Tajbr, advokátní kancelář Noerr

Foto: Photospin