TV generuje na Facebooku a Twitteru pětinu interakcí

pondělí, 07. března 2016, 06:30 Internet & Mobil MediaGuru

Ukazuje to výzkumná studie, která zjišťovala provázanost TV reklamy a sociálních sítí.

V Česku není propojení televizních kampaní se sociálními sítěmi zdaleka tak rozšířené, jako na Západě. Nová americká studie společností Turner a 4C naznačuje, že zde značky možná zbytečně nevyužívají potenciál, který synergie televizní a online kampaně nabízí. Podle jejích výsledků totiž televizní reklama funguje velice dobře jako podpora interakcí na Facebooku a Twitteru.

Studie mediálního giganta Turner a datové společnosti 4C ukázala, že necelá jedna pětina interakcí na Facebooku a Twitteru je přímo vázána na impulz v podobě TV reklamy. Z placené reklamní podpory na samotných sociálních sítích pak vychází ani ne dvakrát tolik, přesněji 34 % engagementu.

Impulzy engagementu na sociálních sítích 

Social Media Eng

Dopad televizní reklamy na engagement na Facebooku a Twitteru se přitom ukázal nejvyšší v průběhu nejsledovanějších „prémiových“ pořadů, jako jsou sportovní přenosy nebo živé vysílání. Tyto pořady jsou podle studie schopny na sociálních sítích vygenerovat 4,5 krát vyšší míru interakce se značkami, než ostatní televizní program.

Typ pořadu a vliv na engagement

Engagement Impression Index

Společnosti v analýze zkoumaly 26 značek z různých oblastí. Využily přitom vlastní data o nasazení TV spotů, která zkombinovaly s výsledky peoplemetrového měření a s dalšími externími daty v kombinaci s veřejnými čísly o engagementu na sociálních sítích Facebook a Twitter v podobě nových příspěvků, komentářů, lajků, retweetů či zmínek značek.

Jak k výsledkům studie poznamenal ředitel společnosti 4C Lance Neuhauser, televize sice vzhledem ke svému bezkonkurenčnímu zásahu a schopnosti vyvolat v lidech emoce zůstává pro inzerenty dominantním kanálem, nové technologie ale způsob interakce spotřebitelů se značkami změnily. „Vzestup sociálních médií proměnil televizní vysílání do podoby sdíleného zážitku, kde můžou diváci dění komentovat a komunikovat se značkami,“ uvedl Neuhauser.

-kmc-