Freedom House: Svoboda médií je nejnižší za 12 let

čtvrtek, 28. dubna 2016, 09:15 Výzkum MediaGuru

V roce 2015 byla svoboda médií na světě nejnižší za posledních 12 let. Česko je stále svobodné.

Svoboda médií celosvětově klesá, v roce 2015 byla podle zprávy organizace Freedom House nejnižší za posledních 12 let. Jen 13 % zemí na světě má média svobodná, 41 % částečně svobodná a 46 % nesvobodná. Česká republika stále patří mezi země, kde jsou média svobodná, politické zpravodajství je zde pluralitní, novináři nejsou perzekuováni a zásah státu do médií je minimální.

FreedomOfThePRess_DeclineInInGlobalAverage

K největšímu zhoršení situace svobody médií došlo v Bangladéši, Turecku, Burundi, Francii, Srbsku, Jemenu, Egyptě, Makedonii, Zimbabwe či Maďarsku.

FreedomDeclines

Příčiny této negativní změny je potřeba hledat v polarizaci mediálního prostředí a také ve stále častějších případech zastrašování a násilí vůči novinářům. „Nejsilnější snahy omezit svobodu médií byly  zaznamenány na Blízkém východě a v Turecku, kde vlády i militantní skupiny na novináře a vydavatelství, tlačí, aby si vybrali, při kom budou stát, vytvářejí klima „buď s námi, nebo proti nám! a útočí na ty, co se nenechávají zastrašit,“ popisuje Jennifer Dunhamová, jež pravidelný výzkum o svobodě médií v organizaci řídí.

FreedomHouse_Historical

Svoboda médií však utrpěla i v Evropě, kde novináři začínají být vystavováni tlaku teroristů i politiků. „Ve většině Evropy se museli novináři potýkat nejen s teroristickými hrozbami, ale i s novým dohledem státu a bezpečnostními zákony, které mohou potenciálně narušit jejich práci. V Polsku, Srbsku a dalších zemích se političtí představitelé snažili získat větší kontrolu nad celonárodními médii,“ dodává Jennifer Dunhamová.

Celou zprávu o svobodě médií naleznete zde.

-stk-