Privátním značkám se daří i v segmentu módy

pondělí, 16. května 2016, 11:43 Marketing MediaGuru

Zájem o privátní značky panuje i v módě. Sází na ně nejen Lidl a Tchibo, ale také ZOOT.

Privátní značky se u českých zákazníků těší oblibě v potravinách, zájem však roste i v segmentu módy. Na oblečení vlastních značek tak sází obchodní řetězec Lidl, společnost Tchibo nebo online obchod s módou ZOOT.

Lidl a Tchibo přicházejí se svými módními kolekcemi několikrát do roka, přičemž se zaměřují na dámskou, pánskou i dětskou módu, pravidelně nabízejí také oblečení na sport. V případě Tchiba představuje textilní zboží 50 až 70% podíl na prodejích firmy, přičemž rozptyl je dán rozdíly ve složení nabídky kolekcí daného roku. Mezi nejoblíbenější se řadí oblečení pro děti a dámská móda.

Lidl, jenž na privátních značkách staví 80 % své nabídky, má ve svém módním portfoliu dámskou značku Esmara, pánskou značku Livergy, módu pro nejmenší Lupilu, jež vyhrála v anketě Česká máma 2015, módu pro větší děti Pepperts nebo sportovní značku Crivit, u níž byla nedávno uvedena i prémiová varianta Crivit Pro. „O naše oblečení zaznamenáváme neustále velký zájem, největší oblibě se těší dětský a sportovní sortiment,“ popisuje tisková mluvčí společnosti Lidl Zuzana Holá.

Privátní značky rostou i v e-commerce

Cestou privátních značek se rozhodl vyjít rovněž online obchod s módou ZOOT, který nedávno na trh uvedl vlastní značku dámského oblečení Alchymi. Po značce obuvi a kabelek OJJU, triček ZOOT Originál, designérské ZOOT Lokál se tak jedná o čtvrtou privátní značku společnosti.

„Privátní značky nyní plánujeme výrazně posilovat. Je to obecný trend, který sledujeme i u našich mezinárodních konkurentů. Letos bychom se rádi přiblížili 10% podílu vlastních značek na celkovém obratu společnosti, v roce 2017 pak jako realistický vidíme 15–20% podíl,“ uvádí finanční ředitel ZOOTu Petr Ladžov, podle něhož by privátní kolekce v tomto roce měly generovat obrat 80–90 milionů korun. V porovnání s předchozím rokem by to představovalo přibližně 80% navýšení.

Důvodem, proč se ZOOT rozhodl posílit své privátní portfolio je kromě vyšší marže i větší možnost flexibilně reagovat na aktuální požadavky zákazníků a lepší kontrola nad samotnou výrobou.

Podobu vlastních kolekcí utváří desetičlenný interní tým sídlící v Praze, který vede Francesca Fabricio. Při návrzích může vycházet z dat o dosavadních prodejích ZOOTu, kde je vidět, co se zákazníkům líbí. Výroba je lokalizována v Evropě, část dokonce v České republice. Jednotlivé modely doplní originální šperky, které vznikají v exkluzivní spolupráci s českým výrobcem Jablobijoux z Jablonce nad Nisou.

Nová značka Alchymi, jež svým názvem odkazuje na místo svého vzniku – Prahu, město alchymistů –, se soustředí na ženy starší 25 let. „Kolekce jako taková kombinuje nadčasové i aktuální kousky oblečení, v nichž se mísí střihy, vzory i barvy. Podstatou celé Alchymi je však tajná ingredience dokonalého elixíru, kterou představují samy nositelky,“ vysvětluje Francesca Fabricio. „Tajná ingredience nositelek“ se stala tématem také launchovací marketingové kampaně, jejímiž tvářemi se stala například malířka, majitelka bistra, bloggerka, režisérka a scénáristka či mluvčí vietnamské komunity.

Marie-Hladikova-en

Nina-Rehackova-en

Současně s Českou republikou byl její prodej spuštěn i na Slovensku a v Rumunsku. „Minimálně pro začátek tuto kolekci hodláme udržet v univerzální podobě pro všechny země, do budoucna možná zavedeme drobné nuance,“ dodává Francesca Fabricio.

-stk-