Seznam.cz dál zvyšuje obrat, hrubý zisk opět přes miliardu

středa, 18. května 2016, 10:01 Internet & Mobil MediaGuru

Seznam.cz pokračuje v růstu obratu i zisku na českém trhu. Dařilo se mu i v roce 2015.

Obrat společnosti Seznam.cz meziročně vzrostl o více než 9 % na celkových 3,413 mld. Kč. Dosud nejvyšší tržby v historii společnosti doplňuje i nejvyšší hospodářský výsledek před zdaněním, který za rok 2015 činí 1,25 miliardy korun, uvedla firma ve středu ráno.

Vývoj obratu Seznam.cz (mil. Kč), 2007-2015

sezam_obrat

Nejvíce se na nárůstu obratu podílely příjmy z reklamy ve vyhledávání, tedy z reklamního systému Sklik. Meziročně v absolutní hodnotě rostly o více než 20 %, především díky rozšiřování možností partnerské sítě, dalšímu zapojování bannerové reklamy spolu s rozšiřováním RTB možností PPC reklamního systému Sklik. Obrat Skliku představuje víc než 40 % všech reklamních tržeb společnosti Seznam.cz.

Třetinový podíl na celkových tržbách pak mají příjmy z display reklamy, kam se počítají i video a mobilní reklamní formáty (na službách jako jsou Novinky.cz, Super.cz, Stream.cz atd.). Zbývajících zhruba 20 % příjmů tvoří inzerce na oborových serverech (Sreality.cz, Sauto.cz, Zboží.cz atd.) a z katalogového serveru Firmy.cz.

Hrubý podíl reklamy na celkových tržbách

reklama ve vyhledávání 40%
display reklama 33%
inzerce na oborových serverech 20%

Hrubý zisk společnosti Seznam.cz dosáhl loni 1,25 miliardy korun, což je nejlepší výsledek společnosti v historii.

Vývoj zisku před zdaněním Seznam.cz (mil. Kč), 2007-2015

zisk_Seznam

„Naší obrovskou výhodou je, že peníze, které vyděláme, můžeme opět použít na rozvoj a inovace ve firmě. Soustředíme se nejen na rozšiřování nabídky reklamních formátů, ale i na modernizaci technologií. Hledáme ty nejrozumnější cesty, jak k lidem dostávat ten nejzajímavější obsah, jaký pro ně na internetu v danou chvíli je. Tím naplňujeme i původní myšlenku, která stála u zrodu společnosti Seznam.cz před 20 lety,“ uvedl Pavel Zima, generální ředitel Seznam.cz.

Zdroj dat: Seznam.cz

-mav-