Cannes Lions: Přehled dosavadních Grand Prix

pátek, 24. června 2016, 10:20 Reklama MediaGuru

Ceny na Cannes Lions byly již uděleny ve více než polovině kategorií. Kdo si odnesl Grand Prix?

Nejprestižnější reklamní festival Cannes Lions rozdal ceny ve více než polovině ze svých kategorií. Už 16 z celkových 24 kategorií zná své vítěze. Přinášíme přehled kampaní, které byly dosud oceněny cenou nejvyšší – Grand Prix.

V kategorii Creative Effectiveness bodovala kampaň Monty’s Christmas pro obchodní dům John Lewis od londýnské agentury adam&eveDDB. Ta již v loňském roce získala Grand Prix v kategorii Film Craft.

V kategorii Cyber byly uděleny dvě Grand Prix. První z nich putuje do madridské agentury Leo Burnett za kampaň Justino pro španělskou národní loterii .

Druhou Grand Prix získala amsterdamská agentura J. Walter Thomson za kampaň The Next Rembrandt pro ING.

Grand Prix v kategorii Design putovala do japonské agentury Dentsu, a to za kampaň Life is Electric pro Panasonic. Názorně v ní ukazuje, jak vypadá elektřina.

Kategorii Digital Craft ovládl počin Because Recollection nezávislého hudebního labelu Because Music, který si tím připomínal 10 let své existence. Na projektu se podílela francouzská agentura 84.Paris.

Grand Prix v kategorii Direct byla udělena agentuře INGO Stockholm za kampaň The Swedish Number pro Švédskou turistickou asociaci. Na toto „švédské“ číslo, patřící jen zemi samotné, může zavolat kdokoliv, kdo se chce zeptat na Švédsko. Odpoví na ně jakýkoliv Švéd, včetně švédského premiéra.

Grand Prix v kategorii Glass, která oceňuje kreativitu snažící se o změnu ve společnosti k lepšímu, bojující proti nerovnosti a nespravedlnosti, si odnesla indická agentura Mindshare za kampaň pro Unilever. Se značkou Brooke Bond Red Label Tea postavila první indickou transgenderovou hudební skupinu.

Grand Prix v kategorii Media si vysloužila kampaň McWhopper od novozélandské agentury Y&R pro Burger King.

Nejlepším mobilním počinem byla spolupráce New York Times s Googlem, GE a Mini na projektu, v němž své čtenáře vzali na reportážní cesty virtuální realitou. Na kampani se podílelo studio T Brand.

Nejlepší outdoorovou kampaní se stalo Brewtroleum, což ve skutečnosti označuje pohonnou hmotu vytvořenou jen díky konzumaci piva. S nápadem pro Heineken přišla novozélandská agentura Colenso BBDO.

V kategorii PR se hlavním vítězem stala kampaň „The Organic Effect“ řetězce Coop od švédské agentury Forsman & Bodenfors. Na podporu bio produktů šla cestou měření pesticidů v těle pětičlenné rodiny.

V printu zaujala tisková kampaň McWhopper Burger King novozélandské agentury Y&R.

Vítězná printová reklama McWhopper Burger King (kliknutím zvětšíte)
Vítězná printová reklama McWhopper Burger King (kliknutím zvětšíte)

produktovém designu zvítězil projekt speciální „wearable“ textílie Jacquard od Google.

Grand Prix v kategorii Promo & Activation si odnesla kalifornská agentura Venables Bell & Partners za kampaň #OPTOUTSIDE pro outdoorový řetězec REI. Na Black Friday se tato síť rozhodla zavřít, a to nejen v kamenných pobočkách, ale i na internetu, a vyzvala lidi, aby místo nakupování strávili den venku.

Rádiovou kampaní roku se stala série tří rozhlasových spotů The Everyman Meal pro KFC od jihoafrické agentury Ogilvy & Mather.

V rámci dceřiného festivalu Lions Health získala Grand Prix v kategorii Health & Wellness kampaň bojující proti analfabetismu od londýnské agentury FCB Inferno, kterou vytvořila pro společnost Pearson.

V kategorii Pharma Lions zvítězila kampaň Breathless Choir společnosti Philips. Společně s londýnskou agenturou Ogilvy&Mather v ní začala učit zpívat lidi s vážnými dýchacími problémy.

Festival Cannes Lions končí v sobotu 25. června, další vítězové tak budou známi o víkendu. Poté přineseme přehled zbývajících držitelů nejprestižnějších cen. České agentury, konkrétně McCann a Y&R, na festivalu prozatím získaly celkem devět cen. McCann už má na kontě jedno zlato a bronz, Y&R dvě stříbra a pět bronzů. Želízko v ohni má ještě v kategorii Film kampaň European Bike Stealing Championship 2015, kterou agentura Mustard vytvořila pro Škoda Auto. 

-stk-