Trh e-commerce by letos mohl pokořit 100 mld. Kč

pondělí, 05. září 2016, 10:59 Internet & Mobil, Marketing MediaGuru

Většina české internetové populace má příznivý vztah k internetovému nakupování.

Online nakupování je v Česku dále na vzestupu, když meziroční růst překračuje 20 %. Trh e-commerce by se v letošním roce mohl přehoupnout přes hranici 100 mld. Kč, vyplývá z odhadu společnosti Acomware, která se podílela společně s výzkumnou agenturou Ipsos na další vlně Spotřebitelského výzkumu o internetovém nakupování. Některé ze závěrů výzkumu prezentovala na středeční konferenci Retail in Detail, kterou pořádala společnost Blue Events.

Velikost obratu internetových nákupů v roce 2015 dosáhla 83,7 mld. Kč, nakupujících zákazníků na internetu je už 4,4 milionu. K dispozici mají téměř 37 tisíc e-shopů. Podle výzkumu se zvyšuje frekvence online nákupů – 84 % nakupujících pořizuje zboží na internetu častěji než před rokem. Hlavní platformou k online nákupům je osobní počítač (82 %), pomocí mobilních telefonů nakoupilo 11 % lidí a pomocí tabletu 7 %. Tablet je i kvůli nástupu mobilních telefonů mírně na ústupu, poznamenal Ondřej Klega z Acomware.

Ondřej Klega na konferenci Retiail in Detail 2016, foto: Blue Events
Ondřej Klega na konferenci Retiail in Detail 2016, foto: Blue Events

Nevyužitý potenciál nabízí segment potravin či hobby a zahrady. Naopak nasycené jsou už kategorie elektroniky, počítačů, sportovních potřeb či knih a filmů. Cena stále patří mezi hlavní motivátory nákupu, její význam ale mírně poklesl. Mezi kamennými a internetovými obchody existuje provázanost, kdy nakupující na internetu zjišťují informace a v kamenné prodejně si zboží prohlíží před koupí. Nově vzrůstá i porovnávání konkurenčních nabídek nebo zjišťování informací na internetu přes mobilní telefon přímo na ploše prodejny (35%).

Pozice klasických kamenných prodejen je stále pevná. Jak zmínil Ondřej ŽákErnst & Young, podíl tržeb realizovaných v kamenných prodejnách loni představoval 93 %, zbývajících 7 % tak připadá na internetové nákupy. Do roku 2021 by se měl podle odhadu podíl tržeb z offline nákupů snížit na 81 %. Chování zákazníků viditelněji ovlivňuje rozmach chytrých telefonů: jen za posledních šest měsíců se zvýšil přístupů na internet pomocí mobilu o 60 %. Ideální by přitom podle Žáka bylo propojit offline a online nákupy tak, aby z toho zákazníci dokázali těžit.

Petr Bena na konferenci Retail in Detail 2016, foto: Blue Events.
Petr Bena na konferenci Retail in Detail 2016, foto: Blue Events.

Na letošní konferenci Retail in Detail se diskutovalo o omnichannelu. Ten podle Petra Beny ze společnosti Alza.cz spočívá především ve všudypřítomné interakci a personalizovaných nabídkách v masovém měřítku. Prodejci mohou díky omnichannelu podchytit nastupující generaci dvacetiletých, která už má jiná očekávání. „Je vidět, že uvažují jinak než naše generace. Využívají toho, že jsou středobodem vesmíru – vše se točí kolem nich, všechno chtějí hned a očekávají personalizované informace, které jim umožní dělat chytrá rozhodnutí,“ popsal. Nemyslí si, že masový způsob oslovování v podobě letáků je pro dnešní dobu vhodný, protože k zákazníkům směřují i nabídky, které nechtějí nebo nepotřebují. Firmy ale nejsou na potřeby omichannelu vnitřně připraveny – marketing a obchod se v souvislosti s přibližováním zákazníků a prodejců také přibližuje. „Neznám ale firmu, která by vybavila marketéry obchodní znalostí a obráceně,“ uvedl.

Podle Miroslava Černého, Head of Customer Communication společnosti Tesco Central Europe, je omnichannel komplikovanou maticí, kterou je náročné udržovat. „Je důležité vědět, jak chceme značku konzistentně charakterizovat. Při tvorbě naší brand essence Radost z dobrých věcí jsme vyšli z profilace zákazníků. S použitím této esence měníme své prodejní a komunikační kanály, web i prodej potravin online. Kamenný obchod je stále velmi důležitý, obsluhujeme 3-5 milionů zákazníků denně, v e-shopu jsou to zatím statisíce,“ řekl.

Michal Meško promluvil k účastníkům konference formou videoprezentace. Foto: Blue Events
Michal Meško promluvil k účastníkům konference formou videoprezentace. Foto: Blue Events

Jeden z nejúspěšnějších příkladů omnichannel retailu na českém a slovenském trhu prezentoval Michal Meško, CEO slovenského knihkupectví Martinus. Ukázal, jak mezi kamenným a internetovým obchodem mizí hranice mezi online a offline světem. „Naši zákazníci se rozhodují, zda budou nakupovat v kamenném obchodě nebo online podle aktuálních potřeb a situace. Stále více lidí chodí do kamenných knihkupectví, které spojujeme s kavárnami a možností zážitků a setkávání se. Je potřeba získat rovnováhu mezi skutečným a virtuálním světem,“ shrnul.

-mav-