Co sleduje Milkovics? Místo nové TV odchod z terestriky

pondělí, 31. října 2016, 10:15 TV MediaGuru

Televizní podnikatel Pál Milkovics přišel s dalším překvapivým strategickým oznámením.

Ve středu 27. října oznámil nový vlastník kanálů Mňam a Mňau pro obě televize zásadní zprávu – odchod z pozemní distribuce. Novým vlastníkem obou stanic se stala společnost S&P Broadcasting, která uvedla: „V šíření našeho vysílání skrz DVB-C a DVB-S, tedy kabelové a satelitní vysílání, spatřujeme mnohem více prostoru k rozvoji obsahu a modernizaci značek obou televizí. (…) Okolní státy mají terestriální vysílání zastoupeno minimálně, antény jsou již v České republice spíše přežitkem, pro televizní kanály velmi nákladným, proto jsme se rozhodli z multiplexu odejít.“

Vypustit toto tvrzení v zemi, kde televizní vysílání přijímá touto cestou okolo šedesáti procent domácností, je buďto bláznovství, nebo dobře promyšlený tah. Když jsem se ale nad celou věcí zamyslel, tak z úst Pála Milkovicse, výkonného ředitele společnosti S&P Broadcasting, to zas takové překvapení není. Proč? Pojďme se podívat na samotný začátek těchto projektů.

CE Media spouštěla projekt Mňam TV s poměrně velkou pompou v polovině loňského roku. Tehdy slibovala sice zejména kulinářské pořady, ale do svého týmu angažovala nejen Jakuba Koháka nebo Ivu Pazderkovou, ale i předního českého a pravděpodobně i nejdražšího moderátora Leoše Mareše. Po několika měsících vyplulo na povrch, že s celým projektem Mňam TV to nebude tak růžové, jak to původně vypadalo. Skončila Late Night Show Leoše Mareše (viz například zde) a postupně se „vypařily“ i ostatní známé hvězdy. Na konci loňského roku se ukázalo, jaké má CE Media problémy a hrozilo, že vysílání ukončí úplně. Dlužila za pronájem prostor v Anděl Media Center, svým zaměstnancům i dalším věřitelům. O tom, v jaké byl provozovatel kanálu situaci, se například rozpovídala jedna z tváří pořadu Život je fajn, moderátorka Barbora Sedláčková.

V minulosti byla stanice dostupná jak v Regionální síti 8 Českých Radiokomunikací, tak i multiplexu 4 společnosti Digital Broadcasting, která patří Radimu Pařízkovi. Od Českých Radiokomunikací ale provozovatel kanálu po několika měsících odešel s tvrzením, že firma uváděla jiné pokrytí, než jaké digitální síť v reálu měla. Jak ukázal Insolvenční rejstřík, mezi oběma subjekty vznikl spor, který skončil u soudu. Pál Milkovics tehdy ujišťoval, že celá věc se má jinak, než jak byla medializována. Jen tak na okraj – v březnu stanici ze své nabídky vyřadila satelitní služba Digi TV.

Aby celá kauza, budeme-li tak situaci okolo Mňam TV označovat, nabyla ještě zajímavějších rozměrů, oznámil Pál Milkovics koncem loňského roku, že CE Media spustí další neplacenou televizi pod názvem Mňau TV. Ta zahájení vysílání „překvapivě“ několikrát odložila, první termín byl v září, až nakonec definitivně odstartovala koncem ledna 2016. Osobně si doteď kladu otázku, jaký mělo smysl spouštět projekt, který v podstatě stojí na přehrávání internetových videí s domácími mazlíčky, a to de facto bez jakékoliv dramaturgie. Ale dobře, pokud je určena televize někomu, kdo nemá internet a ani neumí pustit počítač, proč ne…

Pár měsíců se okolo televizí Mňam a Mňau prakticky nic nedělo, až těsně před začátkem letošních letních dovolených sezval Pál Milkovics vybrané novináře do nového sídla televize v pražském Hloubětíně. Milkovics tehdy avizoval restart projektu Mňam TV, nové znělky, upravené logo... Vlastník CE Media se před novináři kál a přiznal, že společnost měla problémy, ale ty se podařilo v uplynulých měsících vyřešit a žádné dluhy již na pomyslném stole nejsou. Přítomné novináře ale šokoval tím, že oznámil spuštění třetího kanálu v režii CE Media. Kdo by ale čekal hobby televizi, nebo něco skromnějšího, mýlil by se.

CE Media na konci června uvedla, že v horizontu několika měsíců by měl v České republice začít vysílat nový zpravodajský kanál z24, tedy z pohledu financí jeden z nejnáročnějších televizních projektů. Milkovics tehdy na dotazy novinářů odmítl uvést, kdo by za novým projektem měl stát a jak bude tato televize financována. Novináři se dozvěděli pouze to, že z24 by měla odstartovat pravděpodobně v září. Do provozu byly uvedeny webové stránky http://z24.cz/ a také facebookový profil, který má v tuto chvíli jen tak na okraj nějakých deset fanoušků a žádné světlo na konci tunelu nepřináší.

Majitel CE Media uvedl, že pro tento projekt se inspiroval zejména ve Francii u zpravodajské televize BFMTV. Tu si mohou pamatovat čeští diváci například v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži, kdy byly její záběry na ostatních kanálech hodně vidět. z24 slibuje, že půjde o první televizní kanál, kterým se k divákům dostanou nejnovější zprávy rychleji než on-line. Promiňte, ale to je v roce 2016, kdy sociální sítě typu Facebook a Twitter nabízejí i možnost živých videopřenosů, překvapivé tvrzení. Nic rychlejšího, než je Twitter, osobně neznám.

Máme konec října 2016 a situace je následující. Společnost CE Media oznamuje stažení svých kanálů z pozemního digitálního vysílání. Novým vlastníkem obou programů se stává firma S&P Broadcasting, která může dle Obchodního rejstříku působit na první pohled jako pomyslné nové koště, nicméně v reálu se má situace tak, že dosavadní majitel CE Media, tedy právě Pál Milkovics, tu figuruje jako její výkonný ředitel a Naďa Fidrmucová, Operation Director, coby členka dozorčí rady.

Ještě než došlo k oznámení o ukončení distribuce v DVB-T, rozhodl jsem se společnost CE Media oslovit a zeptat se, jak to aktuálně vypadá s realizací projektu zpravodajské televize z24. Kontakt proběhl začátkem září nejprve e-mailem, poté i telefonicky. Bohužel neúspěšně.

Navyšovat podíl původní tvorby ve chvíli, kdy byl oznámen odchod z pozemního vysílání, mi přijde jako velmi neobvyklé. Podobných televizí, jako je Mňam TV, je totiž v kabelových sítích a na satelitu více než dost. Zatímco v pozemní distribuci byl tento program jediný a ojedinělý, v placených službách bude muset konkurovat stanicím, jako TV Paprika nebo Food Network. Jaká pak bude asi sledovanost Mňau TV, která prakticky nadále rotuje pouze internetová videa domácích mazlíčků, to je téma k diskusi. Připomínám, že právě tato televize v nedávné době výraznou část DVB-T distribuce ukončila a soustředila se v multiplexu 4 pouze na velké regiony.

Autor: Lukáš Polák. Od ledna 2016 tvoří pro Český rozhlas obsah webu Digitální rádio. Oblasti televizního vysílání se věnuje dlouhodobě, spolupracoval s řadou redakcí.

Lukas Polak