Lenka Černá získala 10% podíl v Annonci

pondělí, 10. října 2016, 15:55 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Původně tradiční tištěný titul získá letos větší část tržeb z onlinu než z tisku.

Lenka Černá, výkonná ředitelka společnosti Annonce, která je vydavatelem stejnojmenného periodika, získala desetiprocentní podíl ve firmě. Stalo se tak i díky přeměně Annonce z ryze tištěného titulu do online prostředí. Annonce má totiž v letošním roce poprvé získat více tržeb z internetu než z tištěného vydání.

Právě přeměna z původně výhradně papírové firmy a udržení ziskovosti představovala hlavní kritéria, jejichž splnění umožnila výkonné ředitelce Annonce získat desetinu firmy. Druhou podmínkou původních akcionářů bylo, aby Annonce byla zisková, ačkoliv splácí akviziční úvěr. „Stojím si plně za tím, co jsme v Annonci dokázali, a ráda jsem vstoupila do její akcionářské struktury. Zároveň se povedlo vytvořit velmi kompetentní tým, který umí Annonci řídit. Chtěla bych se díky tomu více věnovat strategickému rozvoji,“ uvedla Lenka Černá.

„Když jsem před čtyřmi lety nastoupila, situace nebyla jednoduchá. Silný inzertní hráč, který byl jedním z viditelných symbolů 90. let, nevěděl, jak dál. Vydělávat peníze na internetu se zdál být nepřekonatelný problém. Letos však on-line příjmy poprvé v historii firmy konečně překonaly tržby z tištěného vydání,“ dodala Lenka Černá.

Annonce obrat k vyšším tržbám z digitálního vydání avizovala už v uplynulém roce. Vývoj tržeb z tištěné a online verze ukazuje graf níže (modrá linka značí tržby z onlinu).

Podíl tržeb z tištěného vydání a internetu (%), 2012-2016

Zdroj: Annonce
Zdroj: Annonce

Annonci založil v 90. letech minulého století Josef Kudláček. Stávající firma vznikla v roce 2012 fúzí dřívějšího vydavatelství Annonce Publishing a společnosti Annonce Holding. Podle předloňské výroční zprávy drží 70% podíl ve firmě podnikatel Jaroslav Veverka. V loňském roce měla firma dosáhnout výkonů ve výši 55 mil. Kč a provozního zisku EBITDA 9,6 mil. Kč. 

-mav-