Nova letos inkasuje víc z přenosových poplatků

pondělí, 31. října 2016, 13:15 TV MediaGuru

Tempo růstu výnosů z předplatného a přenosových poplatků má překročit 40 procent.

Majitel televizní skupiny Nova, společnost CME, očekává, že v letošním roce na českém trhu výrazněji zvýší příjmy z předplatného a přenosových poplatků. Přestože jejich podíl v celkových výnosech Novy je stále pod úrovní deseti procent, za třetí letošní čtvrtletí dosáhla jejich výše 2,6 mil. USD (cca 62 mil. Kč). Bylo to téměř dvojnásobek než ve třetím čtvrtletí o rok dříve. Za celý rok 2015 pak inkasovala Nova z přenosových poplatků přes 7 mil. USD (cca 177 mil. Kč podle kurzu v roce 2015).

Generální ředitel skupiny Nova a jeden ze dvou generálních ředitelů CME Christoph Mainusch v hovoru pro investory uvedl, že za první tři čtvrtletí roku 2016 se meziroční růst z přenosových poplatků zvýšil v Česku o více než 40 % a že stejné tempo růstu očekává i pro celý letošní rok. K navýšení výnosů z předplatného měly v Česku přispět nové kanály – sportovní Nova Sport a „mezinárodní“ Nova International.

Hlavním zdrojem výnosů je na českém trhu TV reklama, která ve třetím čtvrtletí meziročně rostla o 8 %.

CME se snaží strategii rostoucích výnosů z předplatného uplatňovat i v ostatních zemích, ve kterých působí. Velka změna se dotkne od roku 2017 slovenského trhu. Stanice skupiny Markíza budou exkluzivně dostupné jen na satelitních, kabelových a IPTV platformách. „V důsledku toho očekáváme výrazný nárůst z přenosových poplatků a předplatného v příštím roce,“ naznačil Mainusch.

Generální ředitel Novy už dříve řekl, že digitální bezplatná distribuce nemá budoucnost a státy by podle jeho názoru neměly investovat do podpory přechodu na nový terestrický digitální standard DVB-T2.

Konferenční hovor se po oznámených výsledcích CME za třetí čtvrtletí 2016 dotkl také otázky možné změny majitele CME. Hlavního akcionáře CME, firmu Time Warner, by totiž měla získat telekomunikační firma At&T. Obchod ale podléhá souhlasu regulátora a zatím není jisté, zda transfer bude odsouhlasen.

„Jsme stejně překvapeni jako vy. Transakce byla oznámena teprve minulý víkend a musí ji povolit regulační orgány. A zdá se, že dokončení obchodu by se mělo uskutečnit na konci roku 2017. Takže teď to pro nás neznamená žádnou změnu a nepředpokládáme, že by navržená transakce ovlivnila současnou finanční strukturu CME,“ uvedl Michael Del Nin, který je rovněž generálním ředitelem CME.

-mav-