Instagram přidává funkce, mixuje Periscope a Snapchat

sobota, 26. listopadu 2016, 08:20 Internet & Mobil MediaGuru

Sociální síť nově nabízí možnost živých videopřenosů a posílání zpráv, které po čase zmizí.

Instagram se snaží vzít to nejlepší ze streamovací aplikace Periscope a komunikační platformy Snapchat. Přestože se funkcím obou zmiňovaných programů poslední dobou hodně přibližuje i Facebookjeho dceřiná firma nechce trendy jen slepě kopírovat. Instagram se tedy snaží přijít s vlastní iniciativou a funkce uvést do souladu v první řadě s tím, jak lidé (ne)využívají jeho vlastní aplikaci. Mnohem větší prostor má dostat lidská spontaneita, jak firma prezentuje na svém blogu.

Poměrně výraznou změnou je totiž už samotný fakt, že na rozdíl od Facebooku či Periscope nebude možné instagramové videopřenosy sledovat ze záznamu. Implikace tohoto kroku mohou být poměrně značné. "Instagram by měl být místem k prezentaci všech vašich zážitků a momentů, nejenom těch vypiplaných," uvádí pro TechCrunch produktový manažer Instagramu Kevin Weil. Uživatelé by tedy měli částečně ztratit zábrany a méně se nechat svazovat starostmi o to, zda se jim daří na síti udržovat dostatečně cool sebeobraz. TechCrunch navíc připomíná, že firma takto vychází vstříc především běžným uživatelům, nikoliv celebritám. Live video by tak mohlo sloužit spíše k zachycení každodenního života než velkých a zásadních událostí. Naopak Facebook či Twitter se v posledním roce snaží živé videopřenosy stále více využívat a propagovat coby prvek zpravodajství.

Důvod, proč nenabízet možnost přehrávat live videa následně ze záznamu, je ale samozřejmě také pragmatický. Vidina toho, že stejné záběry už nebude možné nikdy spatřit, by mohla vést lidi k větší konzumaci přímých přenosů. Současně platí, že ne všem followerům dorazí upozornění na to, když jejich přátelé začnou s vysíláním. Instagram totiž nechce uživatele live videem zahltit a plánuje jej nabízet v první řadě tem, kteří o jeho sledování opravdu stojí, respektive tomu nasvědčují jejich uživatelské preference.

Když zrovna přátelé žádný tento obsah neprodukují, Instagram se bude snažit sám aktivně nabízet ty přenosy, jež by mohly konkrétního diváka zaujmout nejvíce. Ve zvláštní sekci Explore uvidí uživatelé výběr probíhajících a z jejich hlediska nejatraktivnějších streamů. Roli hraje sledovanost, geografická poloha či zvolená jazyková mutace.

Jak ale zaznělo v úvodu článku, live video není jedinou novinkou, kterou se Instagram inspiruje u jiných sociálních sítí. Po vzoru Snapchatu současně zavádí možnost posílat soukromé zprávy, respektive příběhy kombinující fotografie a text, které následně samy od sebe zmizí. Také v tomto případě se Instagram snaží funkci obohatit po svém – životnost těchto zpráv se počítá na dvě zhlédnutí a uživatelé je mohou posílat rovnou celé skupině vybraných přátel. Nemusí tak jít jen o dvoustrannou komunikaci.

Také tato funkce má usnadnit spontánní sebeprezentaci a jde proti trendu využívání Instagramu k vystavování pečlivě vybraných a filtry vylepšených snímků. Instagram nevylučuje, že podobnou funkci "výběru publika" zavede i v případě živého videa. Podle vyjádření firmy pro TechCrunch tento krok dává smysl a momentálně zvažuje, jak přesně jej implementovat. Zároveň si je vědoma, že nadměrné množství změn a vychytávek by ve výsledku mohlo uživatele spíše odrazovat. Nově vznikající prostor pro spontaneitu by zkrátka přílišná složitost a překombinovanost Instagramu velmi snadno zadusila.

-jav-