Mobile Marketing: Na mobilech jedou sítě a video

čtvrtek, 24. listopadu 2016, 10:00 Internet & Mobil MediaGuru

V příštím roce by měla penetrace mobilních zařízení v Česku dosáhnout úrovně Západu.

Penetrace chytrých mobilních zařízení roste každým rokem. V příštím roce by měla dosáhnout 70 %, což je úroveň běžná v západních zemích. Nárůst táhne především konzumace obsahu, a to zejména na sociálních sítích a ve formě videa. „Spolu se stále zvyšující se penetrací roste i fenomén multiscreeningu, který lze označit za zabijáka televizní reklamy. V reklamních breacích totiž uživatelé často sahají po mobilních zařízeních,“ vysvětlil Tomáš Varga, CEO skupiny Publicis One, na konferenci Mobile Marketing, pořádané ve středu společností Blue Events

Denně stráví česká internetová populace multiscreeningem 146 minut. Na svých mobilních telefonech si nejčastěji povídají s přáteli (74 %), vyhledávají dodatečné informace o produktech (59 %), restaurace (43 %) či informace o dopravě (39 %). „V době, kdy vám běží v televizi reklama, je proto dobré mít nastaven i search,“ doporučil Varga. Search dnes ostatně představuje po displejové reklamě reklamní formát, do kterého se podle ceníkových cen investuje na internetu nejvíce. Jen za rok 2015 do něj zadavatelé investovali 3,66 miliardy korun. „V reálu je však search  z pohledu výše investic na prvním místě,“ uvedl Varga.

Mezi oblíbené marketingové prostředky na mobilních zařízeních se řadí rovněž aplikace. „Když pro svou značku aplikaci připravujete, musíte si uvědomit, že jen v AppStore přibude každý den 1894 aplikací. Celkově je v něm 635 571 aktivních aplikací a s těmi všemi soupeříte,“ řekl Petr Fodor ze společnosti AppAgent. 

„Při vývoji aplikace se vyplatí využít tzv. soft launch, vydat aplikaci třeba jen na jednom menším trhu, otestovat si ji v reálném prostředí, a vychytat tak všechny mouchy. Pro soft launch je výhodnější  Android než iOS,“ doplnil Fodor s tím, že do AppStore je dobré vstoupit s již odladěnou aplikací. Monetizace je na iOS pětkrát vyšší než na Androidu.

Nemalé úsilí vložila do vývoje například společnost L’Oréal, která před dvěma lety spustila svou aplikaci MakeUp Genius. S využitím technologie RT Track 64, jež dokáže mapovat rysy a pohyby obličeje až z 64 úhlů a zachytit až 100 výrazů tváře, nabízí uživatelům možnost vyzkoušet si virtuálně různé druhy líčení. Průměrný čas strávený v aplikaci se pohybuje kolem čtyř minut. „Nicméně většinou ji uživatelé používají jednorázově,“ přiznala Mária Sochorová, marketing director makeup společnosti L’Oréal. Aplikace nepomohla příliš ani prodejům, a to i přesto, že je propojena s e-shopem. Do budoucna ji však chce společnost dále rozvíjet, například nabízet odstín make-upu hodící se k použitému laku na nehty.

Na vývoj mobilní aplikace se v současnosti soustředí i Footshop, jehož obrat by letos měl dosáhnout 200 milionů korun. Původně e-shop s teniskami dnes provozuje i kamenný obchod v Praze a zanedlouho otevře svou druhou pobočku v Bratislavě. Kromě aktivit na sociálních sítí využívá v komunikaci také eventy, kterými cílí především na mladé zákazníky. Přístupy na webové stránky jsou nyní již vyšší z mobilních zařízení než z desktopu, i když konverze jsou z mobilu zatím jen poloviční. „Chceme v naší aplikaci využít push notifikace, nabídnout uživatelům na akcích drinky zdarma či je motivovat možností přednostního nákupu limitovaných edicí,“ vysvětlil CEO společnosti Peter Hajduček. Aplikací se podle něj také snižuje potřeba uživatelů porovnávat ceny.

U mobilních zařízení je však nutné myslet také na bezpečnost. „S tím jak roste počet uživatelů mobilních zařízení, roste i riziko hrozeb,“ upozornil Vladislav Iliushin ze společnosti Avast Software, která od roku 2011 zaznamenala celkem 13 milionů škodlivých aplikací. U svých 200 milionů zákazníků detekuje na 280 tisíc útoků denně.

-stk-