Google a Facebook ovládnou do 2020 display reklamu

středa, 21. prosince 2016, 11:15 Internet & Mobil MediaGuru

Zvyšující se podíl Facebooku a Googlu na reklamním trhu vytváří tlak na klasické mediální firmy.

Podle nové studie OC&C Strategy Consultants má do roku 2020 patřit více než 70 % příjmů z displayové online reklamy ve Velké Británii společnostem Google a Facebook. V současnosti se podíl obou gigantů na trhu display reklamy ve Velké Británii pohybuje na úrovni přesahující 50 %. Celková velikost trhu display reklamy je v Británii odhadována na 4 mld. liber (cca 129 mld. Kč). Ve Spojených státech je pozice obou ještě silnější, když jejich podíl na display reklamě představuje tři čtvrtiny veškerých příjmů z displayové online reklamy (celkový trh display reklamy v USA má přesahovat 18,4 mld. USD).

Rostoucí dominance Googlu a Facebooku na reklamním trhu vytváří tlak na tradiční provozovatele médií. Především jde o novinové a magazínové vydavatele, souboj s oběma giganty ale svádí i televizní provozovatelé. Google má navíc velmi silnou pozici i v reklamě ve vyhledávání, což způsobuje těžkosti vydavatelům v klasické řádkové inzerci (tzv. classified).

Zmiňovaná zpráva předpokládá, že roční růst Facebooku a Googlu na reklamním online trhu se bude pohybovat na úrovni 24 % do roku 2020. "Rozsah a rychlost jejich růstu nutí mediální provozovatele k aktivitě. Jakmile ovládnou 70 % reklamního online trhu, moc místa jinde už nezbude," cituje web deníku The Guardian partnera společnosti OC&C Ferguse Jarvise.

Reklamní růst obou společností je tažen především nárůstem mobilní reklamy. Číslo, které přichází ze Spojených států, je alarmující: 85 % všech nových digitálních výdajů míří právě pod Facebook a Google.

-mav-