Živé video půjde nahrávat přímo přes Twitter

pátek, 16. prosince 2016, 16:30 Internet & Mobil MediaGuru

Uživatelé Twitteru nemusejí spoléhat na Periscope. Plány s live videem mají i Instagram a Facebook.

Mikroblogovací služba Twitter se stále více profiluje jako zpravodajská aplikace, ovšem kdo chtěl jejím prostřednictvím šířit živé videopřenosy, musel spoléhat na její dceřinou aplikaci Periscope. Teprve z ní šlo dané live video nasdílet na konkrétní twitterový účet. Popsaná skutečnost se však v těchto dnech mění a tlačítko k zahájení přenosu se objevuje přímo u textového pole, kde tweety vznikají. „Živé videopřenosy jsou tím nejvíce pohlcujícím způsobem, který vám může přiblížit světové dění,“ uvozuje novinku firma na svém blogu. Jak ale připomíná server Adweek, tento krok současně vzbuzuje otázky ohledně záměrů Twitteru s aplikací Periscope, kterou odkoupil teprve loni za téměř sto milionů dolarů.

Její hlavní softwarová inženýrka Sara Haiderová označuje další sblížení s „mateřským“ Twitterem jako kulminaci procesu postupné integrace. Může se však stát, že díky těmto krokům mnoho uživatelů Periscopu začne vnímat aplikaci jako zbytečnou, což by de facto předznamenalo její konec a neslavné vyústění téměř stomilionové investice. Podobné spekulace odkazují na proces, který Twitter učinil s videoslužbou Vine. Odkoupil ji v roce 2012 za třicet milionů dolarů, před měsícem a půl však její provoz ukončil.

Podobný scénář však šéfinženýrka Periscopu nevidí jako nevyhnutelný. „Domnívám se, že hranice mezi tím, co je video a co živý přenos, se rozplynou. Jde o další vývoj toho, jak o videu uvažujeme. Periscope dokáže udávat tempo těchto změn, a když to bude dávat smysl, jeho funkce posléze převezme i Twitter,” míní Haiderová, která nezastává názor, že by si obě řečené aplikace musely vždy přímo konkurovat. Z funkčního hlediska například Periscope nabízí přehled aktuálně vysílaných přenosů z celého světa, což Twitter v tuto chvíli neumí.

Lídrem inovací v oblasti živého audivizuálního obsahu nicméně nechce být jen Twitter a jeho aplikace. Konkurence v podobě Facebooku nezahálí, naopak. Tento týden totiž jeho Instagram zpřístupnil možnost živého vysílání všem téměř 80 milionům uživatelů ve Spojených státech. Na rozdíl od ostatních aplikací však nelze video přehrát ze záznamu. Instagram si od tohoto kroku slibuje podnícení spontánnosti uživatelů, kteří údajně nebudou tolik spoutáni obavami ze svého ztrapnění a vůbec celkového vyznění záznamu.

Samotný Facebook jde ale v možnostech videopřenosů ještě dál. Na největší sociální síti světa totiž mělo v úterý premiéru live video ve 360 stupňovém formátu. Vytvořila jej National Geographic a šlo o přenos z pouště v Utahu, která má sloužit jako tréninkové prostředí pro pohyb po povrchu Marsu. National Geographic se může považovat za průkopnický kanál také z toho důvodu, že ostatním médiím a uživatelům bude tato funkce k dispozici až v průběhu příštího roku. Už jen proto zřejmě živé videopřenosy, jež patří mezi nejvýraznější letošní trend na sociálních sítích, o pozornost uživatelů jen tak nepřijdou.

-jav-