Počet televizních reklamních GRP se loni zvýšil

úterý, 10. ledna 2017, 10:35 TV MediaGuru

Zvýšení televizní reklamy v roce 2016 ukazují i výsledky doručených reklamních GRP.

Počet doručených reklamních bodů (tzv. GRP) se v loňském roce zvýšil v meziročním srovnání o 10 procent. Celkový objem byl tak nejvyšší za poslední čtyři roky. Vyšší počet doručených reklamních bodů v jednotlivých cílových skupinách (TRP) byl rovněž v loňském roce meziročně vyšší v průměru o 10 procent. Nejvyšší navýšení bylo patrné ve skupině 15+ (téměř +11 %). Ve skupině 15-69 se počet doručených TRP meziročně navýšil o 10 % a ve skupině 15-54 o devět procent.

Také monitoring reklamních investic registruje za loňský rok nárůst objemu televizní reklamy v ceníkových cenách. Zde je za prvních jedenáct měsíců roku 2016 celkové navýšení ještě vyšší (+19 %) než podle počtu GRP.

Největší podíl na doručených GRP mají obchodní skupiny Media Club a CET 21, které se podílely na 93 % GRP. Největší podíl patří prvně jmenovanému uskupení. Pokud by se ale do jeho výsledků nezapočítal výkon TV Barrandov, byl by podíl obou skupin vyrovnaný.

Hlavní hráči v loňském roce evidovali zvýšený zájem o televizní reklamu. "Růst souvisí s ekonomickým oživením. Mnoho firem dozrává do toho, že chtějí být vidět v televizi," uvedl v podzimním rozhovoru pro MediaGuru.cz obchodní ředitel Media Clubu Ladislav Dianiška. Odhadl, že reálný růst investic na TV trhu se může pohybovat na úrovni 3-4 %. Také obchodní ředitel CET 21 Jan Vlček připisoval loňský vývoj na TV trhu zlepšenému ekonomickému vývoji a nárůstu spotřebitelské poptávky. "Poptávka na trhu je v některých obdobích roku 2016 větší než jeho potenciální kapacita," zmínil.

Vývoj doručených GRP na TV trhu, 15+, 2013-2016

grp_vyvoj

Podíl skupin na doručených GRP v roce 2016, 15+

obchodni-skupiny_2016

Pozn.: Media Club = skupiny Prima, Barrandov, Óčko a stanice Mňau TV a Nickelodeon 

Zdroj: Nielsen Admopshere

-mav-