Přehled: Očekávané události roku pro marketing

středa, 04. ledna 2017, 07:50 Marketing MediaGuru

Přinášíme přehled očekávaných událostí letošního roku zajímavých k marketingovému využití.

Rok 2017 přinese nemálo událostí zajímavých pro marketingovou komunikaci. V květnu proběhne ve Francii a Německu Mistrovství světa v ledním hokeji. Na své si přijdou fanoušci hudebních i filmových festivalů. Významný prostor získají podzimní volby do poslanecké sněmovny.

LEDEN

Od 2. ledna se jede Rally Dakar. Ve dnech od 18. do 22. ledna proběhne ve vybraných městech České republiky festival severských filmů Scandi. Do Prahy zavítá 22. ledna americká skupina Green Day. Od poloviny ledna do konce února se uskuteční Grand Restaurant Festival. Do kin přijde Paterson Jima Jarmusche, muzikál La La Land, film Resident Evil: Poslední kapitola či životopisný snímek o zakladateli McDonald´s. Ve dnech 19. až 21. ledna proběhne v Letňanech veletrh For Decor & Home.

ÚNOR

Ve dnech od 8. do 13. února proběhne v rakouském Hochfilzenu Mistrovství světa v biatlonu. V Praze vystoupí hudební skladatel Ennio Morricone, dále bude v Česku koncertovat skupina Apocalyptica nebo španělský zpěvák Alvaro Soler. Filmovou premiéru bude mít druhý díl kultovního Trainspottingu, v němž se jeho hrdinové schází po 20 letech. Do kin přijde také animovaný LEGO Batman film a pokračování příběhu Christiana Greye a jeho Anastasie ve snímku Padesát odstínů temnoty. V Praze proběhne od 16. do 19. února veletrh gastronomie a zařízení pro hotely a restaurace Top gastro & hotel a také Holiday World, středoevropský veletrh cestovního ruchu. V Brně se bude od 18. do 22. února konat veletrh obuvi a koženého zboží Kabo a módní veletrh Styl. Na přelomu měsíce zde proběhne také veletrh Výzkum Věda Inovace.

BŘEZEN

V sobotu 4. března budou předány ceny Český lev. V pondělí 6. března zahájí 19. ročník festivalu dokumentárních filmů Jeden svět. Na pražském výstavišti proběhne od 2. do 5. března veletrh Motocykl, výstaviště v Letňanech bude 23. až 26. března patřit souboru veletrhů o bydlení a zahradě, For Habitat, For Garden a For Furniture, součástí bude také výběrová přehlídka interiérového designu. V Brně se bude na začátku měsíce konat Motosalon, od 21. do 24. března Amper, mezinárodní veletrh elektrotechniky, elektroniky, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení. Následovat budou přehlídky Svět ženy, ProDítě či Rybaření. V Praze 18. března vystoupí skupina Modern Talking. Ve dnech 17. až 24. března bude Praha zasvěcena módě, konat se bude Mercedes-Benz Prague Fashion Week. V Oslu proběhne 19. března finále Světového poháru v biatlonu. Do kin vstoupí mimo jiné snímky Logan, Kong: Ostrov lebek, Masaryk, Kráska a zvíře či Šmoulové: Zapomenutá vesnice.

DUBEN

Na přelomu měsíce proběhne v pražských Letňanech veletrh cyklistiky For Bikes, od 6. do 9. dubna se uskuteční soubor veletrhů pro rodinu a volný čas – For Family, For Kids, For Pets, Aktiv 55+ a For Travel, od 24. do 26. 4. budou prostory patřit veletrhu reklamy, médií a polygrafie Reklama Polygraf, dále veletrhu obalových inovací a technologií, na který naváže pátý ročník veletrhu eventových služeb. Na Výstavišti Praha se bude konat veletrh kosmetiky, kadeřnictví a nehtového designu Interbeauty Prague (21. až 22. 4.), Brno bude ve dnech 26. až 29. dubna veletrh nábytku a interiérového designu Mobitex. RunCzech zahájí 1. dubna běžeckou sezónu půlmaratónem. V úterý 4. dubna budou vyhlašovány literární ceny Magnesia Litera. Téměř celý měsíc poběží Dny evropského filmu (6. – 23. 4.). Do kin vstoupí Rychle a zběsile 8 a také nový film Jana Hřebejka Zahradnictví: Rodinný přítel, který časově předchází úspěšnému filmu Pelíšky. Poslední dubnová sobota bude v Praze patřit festivalu Utubering, 6. května se přenese do Brna.

KVĚTEN

V květnu proběhne ve Francii a Německu Mistrovství světa v ledním hokeji. V Itálii se pojede Giro d´Italia. Ve dnech 6. a 7. května se v Praze poběží maratón. Od 2. do 7. května se bude v Třeboni konat festival animovaných filmů Anifilm, ve dnech 19. až 21. května se v Brně uskuteční festival japonského komiksu, animovaného filmu a moderní japonské kultury, ve Zlíně proběhne na přelomu května a června již 57. ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež. Od 12. května zahájí Pražské jaro. V Brně bude 20. května koncertovat skupina Kiss, v Praze vystoupí 22. května skupina Deep Purple, 24. května Depeche Mode. Od 11. do 14. května se v Praze bude konat veletrh Svět knihy. Ve dnech 20. až 21. května proběhne v Brně Grand Prix Vinex, na konci měsíce se v Praze uskuteční mezinárodní veletrh vína Wine Prague. V kinech budou mít premiéry filmy jako Vetřelec: Covenant či Piráti z Karibiku: Mrtví muži mnoho nepoví. Ve dnech 24.-25.5. proběhne už osmý ročník mezinárodního reklamního festivalu PIAF.

ČERVEN

Na 9. června připadá Noc kostelů. V Praze vystoupí 10. června The Beach Boys, 12. června skupina System of A Down. V pátek 16. června odstartuje Votvírák, kterým začíná sezóna letních hudebních festivalů, a také téměř měsíční festival Smetanova Litomyšl. Ve dnech 22. až 26. června proběhne pražský festival United Islands of Prague, ve dnech 23. až 24. června Prague Metronome Festival, na kterém bude koncertovat Sting. Na holešovickém výstavišti v Praze se začátkem měsíce bude konat první veletrh na téma úsporná domácnost. Ve dnech 10. a 11. června proběhne v Praze motoristická slavnost Legendy. Od 16. do 30. června se v Polsku odehraje Mistrovství Evropy ve fotbale hráčů do 21 let. Přelom června července patří tradičně tenisovému Wimbledonu (27. 6. až 10. 7.). Do kin vstoupí třetí díl animovaného hitu Auta 3, pokračování Kingsman: The Golden Circle, Transformers: Poslední rytíř s Markem Wahlbergem v hlavní roli či Já, Padouch 3. Poslední červnový den zahájí 52. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

ČERVENEC

Ve dnech 4. až 6. července se bude u Hradce Králové konat festival Rock for People. Od 18. do 22. července se uskuteční Colours of Ostrava, kde mimo jiné vystoupí Norah Jones. Na konci měsíce – od 27. do 30. července – se bude konat v Liberci festival Benátská!. V Plzni bude 19. července koncertovat ZZ Top. V Uherském Hradišti bude přelom měsíce patřit Letní filmové škole (28. července – 6. srpna). Sportovní pole bude patřit cyklistické Tour de France. Na filmové plátno dorazí Spiderman: Homecoming.

SRPEN

Zpočátku měsíce se uskuteční festival Sázavafest, od 9. do 12. srpna metalový Brutal Assault a od 17. do 19. srpna Hip Hop Kemp. V týdnu od 7. do 13. srpna se v Praze bude konat 7. ročník Prague Pride. Na přelomu měsíce se pojede španělská Vuelta (19. 8. – 10. 9.). V Brně se bude od 19. do 21. srpna konat podzimní veletrh obuvi a koženého zboží Kabo a módní veletrh Styl. Do kin přijde nový film Jana a Zdeňka Svěrákových Po strništi bos.

ZÁŘÍ

V září odstartuje filmová přehlídka Projekt 100. Také by měla proběhnout módní událost Mercedes-Benz Fashion Week. Ve dnech 7. až 9. září proběhne v Letňanech veletrh For Decor & Home. Většinu měsíce bude hlavní město hostit festival Dvořákova Praha. Premiéru bude mít horor To podle bestselleru Stephena Kinga.

ŘÍJEN

Ve dnech 5. až 8. října proběhne v pražských Letňanech veletrh nábytku, interiérů a doplňků a také veletrh For Gastro & Hotel, od 19. října bude veletržní prostor patřit   hračkám, videohrám a potřebám pro děti a kojence. Jihlava bude ve dnech 24. až 29. října hostit festival dokumentárních filmů. Dny 12. až 15. října budou zasvěceny festivalu světla Signal. Ve čtvrtek 26. října zahájí Designblok. Proběhnout by měly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Do kin vstoupí filmy Blade Runner 2049, Jungle Book: Origins a Milada.

LISTOPAD

Ve dnech 10. až 12. listopadu se v Brně bude konat mezinárodní sportovní veletrh Sport Life. Na 18. listopadu by měla připadnout Noc divadel. Proběhnout by měl Festival francouzských filmů. Premiéru bude mít snímek Thor: Ragnarok.

PROSINEC

Prosinec bude patřit především adventu a všemu, co k němu patří. Do kin přijde nový díl Star Wars: Episode VIII.

-stk-