Nova a Markíza loni navýšily distribuční výnosy

úterý, 14. února 2017, 06:45 TV MediaGuru

CME na českém a slovenském trhu získává více z distribuce svých stanic.

Český a slovenský trh představují pro společnost CME, majitele televizních skupin Nova a Markíza, nejrychleji rostoucí země z pohledu navyšování výnosů z přenosových poplatků za distribuci svých satelitních a kabelových kanálů a z předplatného. Vyplývá to z ročních dat společnosti CME, které zveřejnila při příležitosti oznámení hospodářských výsledků v minulém týdnu.

Na českém trhu se výnosy za distribuci a z předplatného podařilo v loňském roce navýšit o 43 % na 10,3 mil. USD (cca 262 mil. Kč). Důvodem je podle managementu CME nárůst počtu předplatitelů těchto služeb a také kanály skupiny nabízené v HD či zcela nové stanice.

Ještě výrazněji se v meziročním srovnání zvýšily v loňském roce výnosy z přenosových poplatků na slovenském trhu, které rostly o 59 % na 2,1 mil. USD (53 mil. Kč).

Pro obě země ale platí, že podíl výnosů z distribuce je zatím spíše menšinový. V Česku loni tvořil 5 % na celkových výnosech, na Slovensku více než 2 %. O hlavní část výnosů skupiny se tak stará především televizní reklama.

CME ale věří, že růst výnosů z přenosových poplatků bude nadále pokračovat. Na slovenském trhu společnost opustila na začátku roku pozemní DVB-T vysílání a zůstala jen v kabelu, satelitu a IPTV. Přestože tím Markíza přišla o pozici slovenské jedničky, management CME je přesvědčen, že do poloviny roku se Markíza vrátí zpět do čela. „Nárůst výnosů z přenosových poplatků a pokles nákladů na distribuci signálu (v DVB-T, pozn. red.) převažuje, nebo více než kompenzuje možné ztráty z televizní reklamy,“ zhodnotil tento krok v investičním hovoru Christoph Mainusch, jeden ze dvou generálních ředitelů CME, který je zároveň generálním ředitelem skupiny Nova.

-mav-