PNS nabízí prodejcům tisku vlastní řešení pro EET

středa, 15. února 2017, 08:25 Tisk MediaGuru

Distributor tisku PNS a společnost O2 vyvinuly speciálně pro prodejce tisku nástroj e-kasa.

Od 1. března 2017 se do projektu elektronické evidence tržeb (EET) zapojí také všechny trafiky. Společnost PNS, která do těchto prodejen distribuuje tisk a další doplňkové zboží, nabízí majitelům trafik vlastní řešení systému EET vyvinuté speciálně pro prodejce tisku ve spolupráci se společností O2 pod názvem e-kasa. Kromě funkcionalit pro samotnou EET má e-kasa zajistit komunikaci mezi prodejci a distributory tisku (PNS i Mediaprint & Kapa Pressegrosso) nebo doplňkového zboží. Systém je kontinuálně upravován podle požadavků z prodejní sítě.

„Snažili jsme se na celou věc dívat z pozice trafikanta. Šlo nám o jednoduchost, efektivitu a funkčnost. Pro trafikanty jsme připravili komplexní řešení z hlediska tisku, ale e-kasa zvládne načíst též položky, které PNS do trafik nedodává, například cigarety. Zároveň naši prodejci mohou využít prodloužené splatnosti, což v reálu znamená, že pokladnu zaplatí až za rok,“ přiblížil místopředseda představenstva PNS Jindřich Kadeřávek.

Současně chce PNS využít zavádění EET k digitalizaci svých služeb pro prodejce. „Na jednu stranu EET pro mnohé majitele trafik může být určitá zátěž, nicméně my se snažíme vidět celou věc z lepšího konce. Elektronizace prodejních míst znamená i příležitost, jak některé procesy výrazně zrychlit a zefektivnit. Naši zákazníci budou určitě raději, když jim dovezeme méně kusů častěji a nebudou tak řešit každodenní problém s místem,“ dodává Kadeřávek. Na straně PNS například jde o zavedení elektronických dodacích a remitendních listů, které jsou dnes standardně v papírové podobě. Dále trafikanti mohou zboží přijímat elektronicky, nemusí nikam nic ručně zadávat nebo nahrávat.

Současně by se díky elektronickým pokladnám mohla rozšířit možnost platit v trafikách kartou. „Podmínky, které e-kasa nabízí stánkařům pro online platby, jsou velmi zajímavé,“ říká Kadeřávek.

PNS chce díky pokračující elektronizaci trafikantům také představit další možnosti pro zvýšení návštěvnosti, obratu i profitability. Pilotní projekt v této oblasti už PNS rozběhla s firmou Uloženka. Proto e-kasa nabízí i tuto funkcionalitu. Provize z této služby mohou podle PNS měsíčně znamenat pro trafikanty příjem v řádech tisíců korun.

Celkem je v tuzemsku přibližně 17 tisíc trafik. Podle Jindřicha Kadeřávka nelze jednoznačně určit, jaký vliv bude mít na jejich počet zavedení EET. V takto velkém množství trafik běžně nastávají změny, kdy prodejní místa zanikají a nová vznikají, a počátkem února nelze říci, které provozovny skončí kvůli EET.

„Zatím můžeme jen odhadovat, že problém mohou mít prodejci, kteří už nějakou dobu uvažují o ukončení své činnosti. Dále mohou být problémem technické a prostorové podmínky provozování jejich prodejny. Samozřejmě asi nelze vyloučit ani finanční náklady, i když to bude spíše účelové odůvodnění toho, že už nějakou dobu uvažují o ukončení své činnosti,“ myslí si Kadeřávek.

Cena za pokladnu, platební terminál a tiskárnu účtenek e-kasy je 4.995 Kč bez DPH. Měsíční paušál, včetně internetového připojení, které pokryje provoz služby, je maximálně 499 Kč bez DPH. Tato částka však může klesnout až o polovinu, v případě, kdy platby kartou dosáhnou určité částky měsíčně.

-mav-