Postupují Dvořák, Konrád, Novák, Potužník a Vinklář

středa, 12. dubna 2017, 15:07 TV MediaGuru

Rada České televize zúžila počet kandidátů na generálního ředitele ČT.

Rada České televize zúžila ve středu počet kandidátů, kteří usilují o pozici generálního ředitele České televize. Z původních 12 kandidátů, kteří se přihlásili do výběrového řízení, pokračuje do závěrečného druhého kola pět kandidátů. Jsou mezi nimi: Petr Dvořák, Martin Konrád, Karel Novák, Jiří F. Potužník a Petr Vinklář.

Stávající generální ředitel Petr Dvořák dostal od radních maximum možných 15 hlasů. Bývalý ředitel FTV Prima Martin Konrád nasbíral 11 hlasů, bývalý šéfredaktor zpravodajství ČT Karel Novák 11 hlasů, bývalý redaktor ČT Jiří F. Potužník 8 hlasů a ekonom Petr Vinklář 9 hlasů.

Do výběrového řízení na funkci generálního ředitele České televize se celkově přihlásilo 12 zájemců.

Rada ČT si před vlastním hlasováním o finalistech schválila postup volby. Každý z radních označil jména pěti kandidátů, které do finále volby navrhl. Do finále postoupili kandidáti s osmi a více hlasy.

Volba generálního ředitele se uskuteční ve středu 26. dubna 2017. Ke zvolení ředitele ČT je potřeba minimálně deseti hlasů z celkových patnácti.

Radní Zdeněk Šarapatka na úvod středečního setkání vyzval členy Rady ČT, aby "nepodléhali kampani, která se vůči ČT rozpoutala na půdě Senátu a v médiích vicepremiéra podnikatele Andreje Babiše," uvedl. Na půdě Senátu se v úterý konala konference o roli ČT. Vystoupil na ní mj. i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, který ČT obvinil, že ve svém zpravodajství nahrává liberální levici. "Konference byla svolána, aby znevýhodnila stávajícího generálního ředitele. To, co se odehrálo v Senátu, přesahuje všechny meze, a nemůžeme se tomu ani zasmát. Vystupovali zde lidé, jako např. Jiří Ovčáček, jehož vystoupení bylo naprosto nehorázné. Není vybaven k tomu, aby prezentoval své politické názory," myslí si radní. Za znevýhodnění Petra Dvořáka pak také považuje sobotní text deníku MF Dnes (společnost Mafra) o "odčerpávání financí" z České televize.

Petru Dvořákovi vyprší současný mandát letos 30. září, kdy bude v zemi vrcholit kampaň před volbami do Sněmovny. Vítěz výběrového řízení by tak měl mít dostatek času na přípravu před nástupem do své funkce. Na začátku července také končí mandáty třem z 15 radních.

Finalisté volby generálního ředitele ČT

  Petr Dvořák (52; generální ředitel ČT) - Veřejnoprávní televizi vede od roku 2011, předtím byl mezi roky 2003 až 2010 generálním ředitelem české komerční jedničky TV Nova. Česká televize za jeho působení například spustila dětský kanál Déčko (kombinovaný s umělecky zaměřeným ČT art), bylo také otevřeno nové studio v Brně. Do médií přišel se vstupem PPF do Novy v roce 2002, nejprve byl jednatelem firmy, do křesla generálního ředitele usedl v květnu 2003 po odvolání Vladimíra Železného a zůstal v něm i poté, co Novu koncem roku 2004 koupila americká mediální společnost CME. Martin Konrád (46; bývalý ředitel televize Prima) - Televizi Prima vedl jako generální ředitel přibližně rok, od února 2013 do března 2014. Předtím působil ve stejném médiu čtyři roky jako obchodní ředitel. Po odchodu z čela Primy, kam se v březnu 2014 vrátil bývalý šéf stanice Marek Singer, se Konrád začal věnovat působení ve vlastní firmě Rentalis, která se mimo jiné zabývá pořádáním kurzů pro vrcholové manažery. Za začátku kariéry krátce působil ve společnosti Ticket restaurant, od roku 1996 se věnoval médiím. Byl ředitelem deníku Metro (1996 až 1998) a obchodním ředitelem skupiny Regie Radio Music (1998 až 2008). Na konci roku 2012 zakládal obchodní zastoupení Media Club, které prodává kromě Primy reklamu TV Barrandov. Karel Novák (46; dramaturg ČT, někdejší šéfredaktor zpravodajství) - V České televizi působí od začátku 90. let, v minulosti byl i šéfredaktorem zpravodajství (od roku 2002 a později v letech 2010 až 2011). V současnosti působí mimo jiné jako vedoucí dramaturg pořadu 168 hodin. Nastoupil do televize v roce 1994 ještě jako student, postupně prošel řadou funkcí, byl redaktorem, vedoucím vydání, zástupcem šéfredaktora a později šéfredaktorem. Působil také v čele zpravodajství ostravského studia ČT. Jiří František Potužník (46; šéf české účasti na výstavě Expo 2015, někdejší zpravodaj ČT v Bruselu) - Působil jako zpravodaj České televize v Bruselu (2002 až 2007), později byl mluvčím premiéra Mirka Topolánka pro předsednictví České republiky v Evropské unii. Od roku 2009 se věnuje české účasti na světových výstavách, byl mluvčím české účasti na Expo 2010 v Šanghaji a o pět let později generálním komisaře českého pavilonu v Miláně. Nedáno vyhrál výběrové řízení pro Expo 2020 v Dubaji. Do České televize nastoupil v roce 1993, začínal v zahraniční redakci. Petr Vinklář (29; ekonom) - Začínal jako finanční konzultant, poté byl tři roky auditorem ve společnosti KPMG (listopad 2010 až březen 2014). Následující dva roky pracoval jako manažer ve společnosti vyrábějící a dovážející zvířecí krmiva Hill's, od loňského roku působí v mediální a reklamní agentuře Rebel & Glory. V médiích dosud nepůsobil. -čtk-

-mav-