Facebook financuje projekt k posílení žurnalistiky

úterý, 04. dubna 2017, 07:25 Internet & Mobil MediaGuru

Technologické firmy založily fond, který má posilovat důvěru v žurnalistiku.

Skupina technologických podniků, akademických institucí a neziskových organizací vytvořila fond v hodnotě 14 milionů dolarů (355 milionů Kč) na podporu nového projektu s názvem News Integrity Initiative, který má za úkol zvyšovat zpravodajskou gramotnost a posilovat důvěru v žurnalistiku. Mezi přispěvatele do fondu patří například internetová sociální síť Facebook či softwarová společnost Mozilla, která je autorem internetového prohlížeče Firefox.

"Nestačí jen zlepšovat přísun zpráv. Musíme zlepšit sami sebe a stát se lepšími a aktivnějšími uživateli médií," uvedl v souvislosti s novou iniciativou profesor žurnalistiky Dan Gillmor z Arizonské státní univerzity.

Průzkumy signalizují, že důvěra veřejnosti ve zpravodajský průmysl se v poslední době nachází na nízké úrovni. Falešné zprávy a dezinformace šířící se na sociálních médiích se dostaly do centra pozornosti zejména v souvislosti s loňskými prezidentskými volbami ve Spojených státech, napsala agentura AP.

"Chceme lidem poskytnout nástroje potřebné k posouzení informací, které vidí na internetu," uvedl Campbell Brown ze společnosti Facebook. "Důvěryhodný tisk je ochranným systémem demokracie," upozornil zakladatel populárního amerického inzertního serveru Craigslist Craig Newmark, který se na vzniku fondu rovněž podílel. "Chci zprávy, kterým lze věřit," dodal.

-čtk-