Economia nesouhlasí se stažením článku o Peltovi

pátek, 12. května 2017, 17:08 Internet & Mobil MediaGuru

Vrchní státní zastupitelství požaduje po provozovateli serveru Aktuálně.cz stáhnout článek.

Mediální dům Economia obdržel od Vrchního státního zastupitelství v Praze výzvu, aby ze zpravodajského serveru Aktuálně.cz, který mimo jiné provozuje, odstranil text reportéra Luďka Mádla o pozadí dotačního skandálu ve fotbale. Informace obsažené v textu Pelta na ministerstvu protlačil i dotaci pro Spartu prý závažným způsobem zasahují do průběhu trestního řízení. Economia dostala na splnění výzvy dvě hodiny, text podle příkazu měl být smazán do 13:24 hodin, pokud by se tak nestalo, hrozilo státní zastupitelství finančními sankcemi.

“S příkazem Vrchního státního zastupitelství zásadně nesouhlasíme. Economia má vážnou pochybnost o tom, že by státní zastupitelství mělo právo stažení textu publikovaného nezávislým médiem požadovat. Navíc s argumentem, že existence textu ohrožuje vyšetřování, a proto je třeba ho odstranit. Text přitom už ve veřejném prostoru existuje, a jeho odstraněním se tedy nic faktického nezmění. Protože však chceme postupovat v souladu se zákonem, požádali jsme o právní posudek, který na otázku oprávněnosti návrhu Vrchního státního zastupitelství odpoví. Posudek bude hotov v nejbližší době a Economia se podle něj bude řídit,” uvedl ředitel redakcí a člen představenstva Economie Vladimír Piskáček.

“Reportér, který pozadí dotačního skandálu popisuje, patří k našim nejlepším žurnalistům a jeho texty jdou vždy po meritu věci. Výzva státního zastupitelství ho od jeho práce neodradí a případ bude sledovat dál,” dodal Piskáček.

Text byl v pátek odpoledne na Aktuálně.cz stále, i když pod jiným titulkem než původně. Už v něm nefigurovala zmínka o Spartě.

Později byl ale znepřístupněn. "Na výzvu Vrchního státního zastupitelství v Praze původní obsah článku dočasně znepřístupňujeme. O vývoji vás budeme dál průběžně informovat," informovala čtenáře Economia.

Economia ale v pondělí 15. května oznámila, že se rozhodla text znovu zpřístupnit a že i podá stížnost na postup státního zástupce. "Hledali jsme zákonné ustanovení, které by umožňovalo Vrchnímu státnímu zastupitelství zakázat nám publikaci textu způsobem, kterým to učinilo. Takové ustanovení podle našeho přesvědčení neexistuje, což shledala i externí advokátní kancelář, s níž jsme celou záležitost konzultovali. Rozhodli jsme se tedy text čtenářům znovu zpřístupnit. Argumenty, které nás k našemu postupu vedou, sdělíme ve stížnosti na postup státního zástupce, kterou podáme nadřízenému zástupci,“ uvedl Vladimír Piskáček.

Postup Vrchního státního zastupitelství v Praze považuje za nebezpečný precedent, který ohrožuje svobodu médií a právo lidí na informace, které garantuje Ústava České republiky.

-mav-