Siko: Pro náročné klienty jsme vytvořili novou značku

pondělí, 19. června 2017, 17:35 Marketing MediaGuru

K oslovení velmi náročných zákazníků jsme založili Elite Bath, říká Jaroslava Valová ze Siko.

„Někdy je naše značka Siko vnímána jako nižší standard, ve skutečnosti se ale pohybujeme ve vyšším standardu, kde nabízíme kvalitu za příslušnou cenu,“ uvedla Jaroslava Valová, zakladatelka firmy Siko, jež vystoupila na konferenci Restart myšlení. 

Siko funguje na trhu od roku 1991. Zpočátku se tato ryze česká rodinná firma soustředila jen na vybavení pro koupelny, později k tomu přidala i vybavení pro kuchyně. „Většina lidí řeší rekonstrukci koupelny a kuchyně zároveň, proto je dobré mít všechno vybavení pod jednou střechou,“ řekla Valová. V současnosti je Siko v kuchyních trojkou na trhu.

Nyní Siko rozjíždí další segment, a to služby v podobě montáží koupelen i kuchyní. „Služby znamenají do budoucna naději na úspěch. Představujeme si, že lidé odjedou na víkend a my jim mezitím vše nainstalujeme, připravíme a uklidíme,“ popsala Valová.

Kromě rozšíření portfolio přistoupila Siko také k rozšíření značek. Pro náročnější zákazníky, kteří by si podle slov Valové před žlutými prodejnami ani nezaparkovali, vytvořila prémiovou značku Elite Bath. „Je to taková supervzorkovna pro architekty a jejich klienty, kterou teď máme v pražském Karlíně. Brzy měla přibýt také v Bratislavě,“ prozradila.

Prodejna SIKO
Prodejna Siko

Mezi další činnosti její firmy je také developerský projekt nízkoenergetického nájemního bydlení Luka Living s hotelovými službami, který staví u stanice metra Luka. „Otevírat bychom jej měli už na podzim letošního roku. K dispozici máme 200 plně vybavených bytů různých velikostí k pronájmu a 80 % z  nich již máme obsazené,“ dodala Valová s tím, že cílí nejen na zahraniční manažery, ale i studenty. S návratností investice počítají v horizontu více než 20 let.

Firma Siko vznikla v jihočeské obci Čimelice, kde si rodina Valova postavila na své zahradě i první sklad. Poté se postupně přes franšízy začala rozšiřovat do dalších krajských měst. Do Prahy se dostala až po roce 2001, kdy obálkovou metodou získala prostory na Černém mostě. „Dali jsme do výběrového řízení opravdu velkorysou nabídku, abychom prostory získali, ale už nám nezbyly žádné finance na jejich rekonstrukci. Proto jsme se do toho zapojili všichni, měli jsme brigády o víkendech a abych to stíhala všechno organizovat, pořídila jsem si na to tenkrát dokonce koloběžku,“ vyprávěla Jaroslava Valová. Díky Praze dokázala firma mnohonásobně navýšit obrat. Dnes, kdy má 54 prodejen a 700 zaměstnanců, dosahuje výše 3,2 miliardy korun.

-stk-