Studie: Komunikace ředitelů na Twitteru a LinkedInu

čtvrtek, 13. července 2017, 16:00 Internet & Mobil MediaGuru

Studie zjišťovala komunikaci ředitelů největších firem v jednotlivých zemích.

Šéfové největších světových korporací jsou méně přítomni na sociálních médiích, než by se dalo očekávat. V průměru jen jeden ze sedmi nejvyšších představitelů firem je aktivní na Twitteru (14 %). Na druhou stranu minimálně 41 % manažerů má svůj účet na portálu LinkedIn. To jsou hlavní zjištění studie provedené sítí PR agentur ECCO International Communications. Data za Českou republiku dodala do studie agentura Czech P.R., která je členem této globální PR sítě.

V rámci studie specialisté ECCO analyzovali, zda jsou nejvyšší manažeři firem aktivní na Twitteru a zda mají profil na profesní síti LinkedIn. Studie zkoumala aktivitu generálních ředitelů nebo předsedů představenstev dvaceti největších společností v každé zemi podle jejich tržní kapitalizace.

Analýza ukázala, že nejaktivnější jsou na sociálních médiích šéfové firem ve Francii. Sedm z dvaceti francouzských manažerů (35 %) má účet na Twitteru a 14 z nich na LinkedIn (70 %). Norsko je na druhém místě – 6 z 20 tamějších top manažerů je aktivních na Twitteru a 13 z nich má profil na LinkedIn. Na třetím místě následuje Austrálie s pěticí generálních ředitelů na Twitteru a 10 účty na LinkedIn.

Ze vzorku dvaceti největších českých firem má osobní twitterový účet pět jejich manažerů a třináct používá profil na LinkedIn. Počet followerů odpovídá velikosti trhu – nejpopulárnějším je na Twitteru generální ředitel O2 Czech Republic Tomáš Budník s 1625 followery, následuje generální ředitel ČEZ Daniel Beneš (849). Na LinkedIn mají z českých manažerů více než 500 followerů šéfové Českých drah, O2 Czech Republic, řetězce Makro Cash & Carry ČR a T-Mobile Czech Republic.

Mírně překvapivé jsou pak výsledky USA, tedy země, která bývá považována za průkopníka v oblasti sociálních médií. Pouze pět z dvacítky tamních ředitelů největších firem je přítomno na Twitteru a sedm na LinkedIn. Na druhou stranu – tamní nejvyšší manažeři mají nejvíce followerů. Generální ředitel Apple Tim Cook má více než pět milionů followerů na Twitteru. Jedničkou na LinkedIn je šéf Microsoftu Satya Nadella s více než 1,5 milionu followerů.

-mav-