Fleischmann: Rádia čelí Spotify nebo YouTube

pondělí, 14. srpna 2017, 11:10 Rádio MediaGuru

Rádia by měla reagovat na nástup digitální revoluce, myslí si prezident Lagardere Active.

Největší konkurencí rádií jsou streamované služby v podobě Spotify nebo YouTube, myslí si prezident rádiové společnosti Lagardere Active ČR Michel Fleischmann. "Digitální budoucnost představuje jisté nebezpečí. Může se stát, že za pár let bude vládnout telefon, Google nebo jiné instituce, které si nás můžou zítra všechny koupit. Mají na to peníze, my je na to, abychom si je koupili, nemáme. Toto jsou reálné výzvy, které nás čekají,“ řekl klientům a zadavatelům reklamy na odborném setkání k výsledkům Radio projektu v minulém týdnu.

Podle Fleischmanna neleží budoucnost rádií ve způsobech šíření signálu, rozhodující pro poslech rádia má být mobilní telefon. Podstatou práce rádiových provozovatelů není podle jeho slov distribuce signálu, ale výroba obsahu a přímý kontakt s posluchačem. „To, co jsme pojmenovali v roce 1993, když vznikla Frekvence 1, interaktivitou, tak to stále existuje," řekl. Provozovatelé rádií tak mají přemýšlet nad tím, jak se vypořádat s digitální revolucí. Připomínáme, že Lagardere nepovažuje digitální šíření signálu DAB za jedinou cestu digitalizace rádií.

Možnou cestu vidí Fleischmann v projektech typu Youradio, což je personalizované internetové rádio, které Lagardere provozuje a plánuje jeho rozšíření i o zpravodajskou aplikaci Youradio News. „Lidé mají rádio rádi a budou ho mít stále rádi, ale budou ho poslouchat jinak,“ domnívá se Michel Fleischmann.

-mav-