Instagram se svými Stories předstihl Snapchat

pátek, 04. srpna 2017, 07:50 Internet & Mobil MediaGuru

Instagram Stories hlásí 250 milionů denních uživatelů, zvýšil se i čas strávený na Instagramu.

Vizuální síť Instagram oslavila 2. srpna první narozeniny od spuštění své funkce Stories, nápadně připomínající konkurenční Snapchat. Za rok se počet jejích denních uživatelů vyšplhal na 250 milionů, zatímco Snapchat jich za první letošní čtvrtletí hlásil pouze 166 milionů.

Instagram, patřící pod největší sociální síť světa Facebook, si navíc pochvaluje, že Instagram Stories tvoří polovinu jeho obchodních aktivit. Navíc se díky nim prodloužila doba, kterou uživatelé v aplikaci stráví – lidé do 25 let jsou na Instagramu až 32 minut denně, starší 25 let pak 24 minut.

Podle serveru TechCrunch se tak Facebooku podařilo zastavit nástup nadějné konkurenční sítě, která uměla přilákat mladé uživatele. Po startu Instagram Stories se růst Snapchatu výrazně zpomalil. Zatímco v loňském prvním čtvrtletí počet denních uživatelů rostl o 14 %, a ve druhém dokonce o 17,2 %, letos to bylo jen o 5 %.  Akcie společnosti Snap, která za Snapchatem stojí, klesly z 17 USD na začátku srpna k aktuálním méně než 13 USD.

Průměrný počet aktivních denních uživatelů (mil.), Snapchat

snapinc
Zdroj: Snap

Instagram ve svém narozeninovém příspěvku také připomněl, že během roku přinesl uživatelům Stories 20 nových funkcionalit. „Důvod, proč se lidé štosují na Instagramu, je jasný. Instagram Snapchatu ukradl nejen model fungování, ale i třeba party triky. Nejpopulárnějším filtrem je na Instagramu filtr, jenž jasně kopíruje Snapchat a jeho štěněčí uši,“ myslí si Josh Constine z Techcrunch.  

Filtr zvaný puppy ears neboli štěněčí uši na Snapchatu a Instagram Stories
Filtr zvaný puppy ears neboli štěněčí uši na Snapchatu a Instagram Stories

Navíc Instagram kopírování Snapchatu postupně zrychluje, zatímco k vyvinutí Stories potřeboval tři roky, na funkci umožňující vytvořit si vlastní nálepku, kterou Snapchat uvedl v dubnu, mu stačily už jen čtyři měsíce. Jeho Instagram Direct, určený k soukromým zprávám, dnes používá měsíčně 375 milionů uživatelů.

-stk-