Twitter otestuje rozšíření tweetu na 280 znaků

středa, 27. září 2017, 09:35 Internet & Mobil MediaGuru

Sociální síť chce podpořit zájem o tweetování zvýšením limitu znaků pro jeden tweet.

Sociální síť Twitter otestuje možnost rozšířit prostor jednoho tweetu na 280 znaků. V současnosti je jeden tweet omezen délkou 140 znaků. Twitter vysvětlil, že rozšíření zatím vyzkouší na menším počtu uživatelů a teprve po výsledku tohoto testu se rozhodne, zda novinku zavede ve větším rozsahu. Stále přitom platí, že do délky tweetu by se nezapočítávaly obrázky, videa a ani další přílohy.

Rozšíření by se mělo týkat především těch zemí, které nepoužívají obrázková písma nebo jiné znakové systémy, které na slovní vyjádření nepotřebují tolik znaků – jako jsou japonština, čínština nebo korejština. „Zjistili jsme, že tweety v angličtině obsahují v průměru 34 znaků, zatímco tweety v japonštině jen 15 znaků. Podíl tweetů, které spotřebují maximální počet 140 znaků, je ve Velké Británii 9 %, zatímco v Japonsku 0,4 %,“ zdůvodnila společnost.

Twitter věří, že rozšířením délky znaků pro jeden tweet podnítí ještě větší zájem o tweetování. Přestože si uvědomuje, že pro řadu uživatelů, zejména prvních twitterů, je 140 znaků symbolem této sociální sítě, je toho názoru, že rozšíření limitu by motivovalo k tweetování větší počet lidí. „Chceme, aby se každý člověk na světě mohl na twitteru jednoduše vyjadřovat,“ uvedla firma. Zdůvodnila to právě tím, že v některých jazycích je třeba tweet zkracovat i na úkor jeho srozumitelnosti.

Experiment s rozšířenou délkou tweetů se dotkne jen malé skupiny lidí. Proběhne na mobilních platformách iOS, Android i na desktopu. Twitter chce testem rovněž zjistit, zda finální délka tweetu nakonec nevznikne někde v rozmezí 140-280 znaků.

O tom, jak by se tato změna mohla projevit na inzertním výkonu, společnost nechce spekulovat. Do testu by se ale mohli zapojit i někteří reklamní klienti.

-mav-