CIF: CNC zvýšila podíl digitálu na obratu na 17 %

čtvrtek, 19. října 2017, 11:15 Internet & Mobil MediaGuru

Na konferenci CIF 2017 vystoupila generální ředitelka Czech News Center Libuše Šmuclerová.

Libuše Šmuclerová v rozhovoru s Robertem Čásenským na CIF 2017, foto: Internet Info

Libuše Šmuclerová v rozhovoru s Robertem Čásenským na CIF 2017, foto: Internet Info

Digitální aktivity společnosti Czech News Center (CNC) představují v současnosti na celkovém obratu společnosti 17 %, uvedla na konferenci Czech Internet Forum 2017 (CIF 2017) generální ředitelka firmy Libuše Šmuclerová v rozhovoru, který vedl šéfredaktor magazínu Reportér Robert Čásenský. Ještě před třemi lety to bylo 8 %. Do údaje nejsou zahrnuty tiskárny, které CNC rovněž provozuje. Digitální inzerce CNC se za tu dobu zvýšila z 25 % na 40 %.

Příjmy z digitálu jsou pro CNC důležité proto, aby nahradily výpadky z printových aktivit, vysvětlila šéfka CNC. „Dynamika je poměrně velká. Vím, co by nám prospělo, potřebovali bychom se překlopit do 80 %,“ přiblížila s tím, že takový poměr digitálních příjmů by byl optimální. CNC na online trhu pomohly nedávné dvě akvizice: v loňském roce akvizice části Mladé fronty, v rámci které přešly do skupiny CNC i internetové tituly, a letošní akvizice serveru Mimibazar. Tuto akvizici měla firma dlouhodobě v hledáčku, prozradila Šmuclerová.

Přestože CNC se v srpnu dostala ve výsledcích NetMonitoru na druhou příčku v návštěvnosti podle počtu reálných uživatelů (v září se na pozici dvojky vrátila Mafra), Libuše Šmuclerová si uvědomuje, že optika, kterou se posuzuje postavení mediálních hráčů, je zkreslená. „Nemáme crossmediál, aplikace se neměří, sociální média se nezapočítávají. Ovlivňuje nás legislativa. Google a Facebook ale nejsou média a na ně se  legislativa nevztahuje,“ přiblížila.

Situaci na digitálním trhu ovlivňuje duopol Facebooku Googlu, zmínila dále. Z odhadovaných 20 mld. Kč (velikost online trhu) má 61 % tržeb patřit Googlu, Seznamu Facebooku. „Když k nám doplave jeden dolar, zůstane nám z něho jen 20-30 %,“ zmínila dále. Technologické novinky v podobě DMP platforem vydavatelům údajně rovněž ukusují příjmy.

Generální ředitelka CNC se vyjádřila i k vlastnické změně z konce roku 2013, kdy se místo společnosti Ringier Axel Springer stali vlastníkem firmy investoři Daniel Křetínský Patrik Tkáč. „Byli jsme pro ně (Ringier – pozn. red.) daleko a ne dost zásadní, nesli jsme jim velké zisky, ale vnímali nás hlavně přes Ebitdu. Jejich kmenovým organizacím se věnovali velmi. Změnilo se to tím, že Dana Křetínského vidím častěji. Mám radost, že se zajímá. Neovlivňuje nás. A mám radost, že máme právě Dana, on je opravdu velmi chytrý chlap,“ nastínila.

-mav-